Как ЦИК ще реши казуса с регистрацията на двете ДПС-та за изборите?

Как ЦИК ще реши казуса с регистрацията на двете ДПС-та за изборите?

И двете коалиции, които искаха да участват в изборите с марката ДПС в името си, отказаха да изпълнят указанията на Централната избирателна комисия, която поиска да представят документи, че ДПС не е част от нито едно от двете обединения. Коалицията около Ахмед Доган дори внесе жалба до ВАС срещу въпросните указания.

По-късно днес обаче, стана ясно, че коалицията на хората около почетния председател на ДПС е оттеглила жалбата си срещу указанията на ЦИК, които отказа да изпълни. За това потвърдиха и от съда. „Едновременно с жалбата в деловодството на съда е постъпило и заявление за нейното оттегляне“, обявяват от съда. Въпреки това ВАС посочва, че ще се произнесе в тридневен срок.

От коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“ са уведомили Централната избирателна комисия, че възразяват срещу указанията, съобщи БНР, като се позова на свои източници. В коалицията на лоялните на почетния председател Ахмед Доган участват още две партии – СБОР и Земеделски народен съюз. „Ще сезираме всички институции, които имат отношение по въпроса. Не може в една демократична държава, органът по администриране на изборите да не може да даде входящ номер и вместо това да дава указания. Ние нямаме намерение да подаваме никакъв документ, че ДПС е една законно регистрирана политическа партия, която не трябва да бъде в нашата коалиция”, каза председателят на „Земеделски народен съюз” Румен Йончев в „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS. Той твърди, че не са били уведомени официално, че трябва да доказват, че ДПС не е част от тяхната коалиция – ЦИК просто пратили мейл, пише Actualno.com.

Румен Йончев коментира още, че практиката при регистрациите на партиите за участие в изборите в ЦИК в продължение на десетилетия е – „първият по време – първи по право”. „За първи път ЦИК измени на тази практика и не прие първият по време да бъде първи по право. Това е сериозен проблем на изборния процес и опорочаването му в самото начало”, заяви той.

От другата коалиция – около председателя Делян Пеевски, днес също са отказали да се съобразят с препоръката на ЦИК. В „Движение за права и свободи – Ново начало“ участват още две партии – „Новите лидери“ и „Български глас“.

Двете крила в разцепилото се движение се подслониха в коалиции с идеята да използват марката ДПС на изборите. Централната избирателна комисия се измъкна от решение на казуса, като прехвърли на двете фракции задачата да докажат, че не се явяват едновременно от името на ДПС на изборите, защото това би било нарушение на Изборния кодекс.

Очаква се все пак избирателната комисия да вземе решение по отношение на регистрацията на двете формации в понеделник. Изглежда възможностите са две – да заличи „служебно“ партията и от двете коалиции или просто да откаже да ги регистрира в сегашния им вид.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *