Huawei Mate 60 Pro притесни Вашингтон? В САЩ проучват новия китайски флагман (ВИДЕО)

Huawei Mate 60 Pro притесни Вашингтон? В САЩ проучват новия китайски флагман (ВИДЕО)

Американското правителство търси повече информация за най-новия флагман на Huawei – модела Mate 60 Pro. Според първоначалните информации, китайският смартфон е захранван от усъвършенстван чип.

Новото водещо устройство, за което се твърди, че включва нов 5G процесор Kirin 9000s, разработен специално за китайския производител Huawei, наскоро шокира експерти от индустрията, които се опитват да разберат как компанията разполага с технологията да направи такъв чип въпреки мащабните усилия на Вашингтон да ограничи достъпа на Китай до чуждестранните технология за чипове.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза по време на пресконференция в Белия дом във вторник, че САЩ се нуждаят от „повече информация точно за неговия характер и състав“, за да определят дали Пекин е заобиколил американските ограничения върху износа на полупроводници, за да създадат новия чип.

През 2019 г. правителството забрани на американските компании да продават софтуер и оборудване на Huawei и ограничи международните производители на чипове, използващи американска технология, да си партнират с водещия китайски производител. Правителството цитира свои опасения за националната сигурност, които имат потенциал за кибератаки или шпиониране от страна на китайското правителство. До момента от Huawei не са коментирали случая.

„В Китай цари огромно оживление, защото Huawei, който се състезаваше да бъде марка смартфони номер едно в световен мащаб, сега отново си проправя път към върха и то като използва мантрата „Произведено в Китай“, каза Дейвид Маккуин, директор на фирмата за пазарни проучвания ABI Research, пред CNN. Според него обаче, пускането на новия флагман повдига въпроси относно това как Huawei е успяла да пусне този телефон, след като е прекарала последните четири години под ограниченията на САЩ, забраняващи достъпа до 5G технология. „Не съм сигурен как компанията успя да осигури всички останали компоненти, които трябва да влязат в 5G смартфон, като усилватели, превключватели и филтри“, каза още той.

Когато Huawei представи смартфона Mate 60 Pro в края на миналия месец, от компанията не предоставиха много информация за процесора на продуктовата страница на уебсайта си – само  обещаха по-добро комуникационно изживяване и по-стабилна мрежова връзка. Но миналата седмица консултантската фирма TechInsights направи разбивка на Mate 60, за да разгледа по-отблизо чипа, който изглеждаше като 7-нанометров процесор, произведен от китайската Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) – частично държавна китайска компания, беше включена в експортните ограничения, въведени от правителството на САЩ преди няколко години.

Съветникът по националната сигурност Съливан добави, че Съединените щати „трябва да продължат курса си на технологични ограничения, фокусирани тясно върху опасенията за националната сигурност.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *