Хор „Евмолпея“ ще отбележи 24 май в „Градът на консулите“ – Битоля

Хор „Евмолпея“ ще отбележи 24 май в „Градът на консулите“ – Битоля

България от десетилетия е единствената страна в света, която има празник на своята култура, а днес и България, и Европа имат общи покровители – Светите братя Кирил и Методий.

Хор „Евмолпея“ ще празнува 24 май във втория по големина град на Северна Македония – Битоля  –  „Градът на консулите“. Формацията, която твърдо се налага като един от най-вълнуващите и  талантливи творчески състави в Пловдив и в  страната,  ще вземе участие в тържествената програма за отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, организирана от Генералното консулство на РБългария в Битоля.

Девическата формация с диригент д-р Алия Хансе, клавирен съпровод  Йорданка Иванова и арт мениджър Ганка Янкова ще гостува в Битоля от 22 до 25.05.2024 г. Концертните ангажименти включват участие на официалния дипломатически прием в Генералното консулство – Битоля, при представянето на изложбата „В началото бе Буквата“, изготвена от Кирило-Методиевски научен център при Българската академия на науките. Евмолпиите ще посетят десет вековната църква, издигната от българският цар Борис – Михаил, намираща се в православния манастир  „Свети Наум“. Предвижда се организирано поднасяне на цветя на светлия празник 24 май пред паметника на Светите братя Кирил и Методий в Охрид.

Рециталът по случай празника на писмеността ще започне с всеучилищния  химн  „Върви, народе възродени!“, който е написан от Стоян Михайловски преди 133 години. Внимателно подбрани български песни ще представляват концертния букет, с  който хорът ще отбележи празника на българската култура наука и изкуство, в рамките на 31-то му задгранично турне.

Поканата към състава не е случайна. В близо  20 – годишната  си  история, хор „Евмолпея“ е осъществявал културно–дипломатически мисии в различни градове по света. Този път участието е още по- емоционално защото е по повод отбелязването на един от най – светлите празници, скъпи на сърцето на всеки българин и защото е свързано с езика на нашите деди и с гордостта, че и ний сме дали нещо на света. Дванадесет века след Кирил и Методий, мисията им по категоричен и безспорен начин оставя отпечатъци не само в българското, а в европейското и световно културно-историческо наследство. Евмолпеите прегърнаха идеята да дадат собствен принос за отбелязване на делото на светите братя и в съседна Северна Македония.

Момичетата ще посетят и места свързани с личности от общото църковно и духовно минало на България и Македония:

Григор Пърличев – български възрожденец, учител, писател, преводач, един от най-активните деятели в борбите през 19 век  за въвеждането на българския език в училищата и черквите.

Митрополит Методий Кусев, обявен през 2000 година за личност на хилядолетието, роден в Прилеп, знаменит възрожденец, църковен предстоятел, виден гений, всеотдаден на българската кауза, висш български духовник, един от водачите за българска духовна независимост. чийто дела са посветени на българския народ и на българската държава.

Димитър Робев –общественик и търговец, деец на българското Възраждане в Македония, роден в Охрид и починал в Битоля. Оглавява българската просветна и църковна борба в Битоля. Той се застъпва за освобождението на братя Миладинови. Избран е за депутат в османския парламент. Подпомага откриването на много български училища и църкви в Охридско и в Пелагонийския край.

Димитър Талев – български писател и журналист,  роден в град Прилеп. Автор на четирилогията – „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“ – които му донасят голяма популярност и го утвърждават като един от класиците на българската литература.

Хористките ще посетят античния град Хераклея  Ликестис, основан през IV-ти век, най-стария театър в Северна Македония, джамията Хайдар кади, построена от Синан през XV-ти век, часовниковата кула от IV-ти век, най-разпознаваемият паметник в Битоля и паметника на Крали Марко в Прилеп.

Да пожелаем на хор „Евмолпея“ светъл път със закрилата на Св. Св. Кирил и Методий!

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *