Григор Димитров е на финал в Париж след феноменален успех над Циципас (ВИДЕО)

Григор Димитров е на финал в Париж след феноменален успех над Циципас (ВИДЕО)

Григор Димитров е на финал в Париж. Най-добрият български тенисист стигна до спора за трофея след успех с 2:1 сета (6:3, 6:7/1/, 7:6/2/) срещу един от неудобните си съперници – световния №6 Стефанос Циципас от Гърция.

Победата е едва втора за българина в осемте мача помежду им на ниво АТР. С нея Гришо сложи край на серия от 5 поражения в сблъсъка. За Гришо финалът е първи в надпревара от сериите „Мастърс 1000“ от 6 години насам. При предишния – в Синсинати (САЩ), българинът триумфира след успех срещу Ник Кирьос (Австралия).

Циципас е третият от топ 10 в света, който Димитров победи в рамките на по-малко от месец. Той елиминира световния №2 Карлос Алкарас (Испания) на осминафинал в Шанхай (Китай), а в зала „Берси“ сломи Медведев на 1/16-финал. Впечатляващ бе и успехът му срещу №11 в ранкинга – Хуберт Хуркач (Полша) вчера.

Днес Григор доминираше в първия сет и даде само 3 точки на Циципас при свой сервис. В същото време той създаде много проблеми на гърка при негов начален удар. Пробив още във втория гейм се оказа достатъчен за Димитров.

Циципас стабилизира играта си във втората част и тя вървеше гейм за гейм до тайбрека. Димитров обаче продължи да сервира отлично и не допусна възможности за пробив. Пред него се откриха две в деветия гейм, но световният №6 издържа. Тайбрекът се превърна в кошмар за Гришо. Нямаше и помен от отличния му сервис, а Циципас направи 3 минипробива, за да изравни резултата при сетовете. Третият сет бе оспорван. И двамата не се пропукаха на свое подаване и отново се стигна до тайбрек. В него Димитров показа страхотен тенис и сложи точка на спора, продължил над 2 часа и 30 минути, предаде БТВ Спорт.

С класирането си за финала Димитров ще вземе 487 420 евро от наградния фонд от 5,8 млн. евро, както и 600 точки за световната ранглиста, в която от новата седмица ще се изкачи поне до 14-ото място.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *