Гласът на младите се чува: Младежи с нестандартни решения за проблемите в Пловдив (СНИМКИ)

Гласът на младите се чува: Младежи с нестандартни решения за проблемите в Пловдив (СНИМКИ)

Младежи от пловдивски училища и университети обсъдиха най-наболелите проблеми на града, като предложиха своите нестандартни, но ефективни решения. Това се случи по време на кръгла маса, организирана от Асоциация на младите учени в България. Освен в Пловдив, младежите ще представят иновативни идеи още в 9 областни града на страната.

20 младежи от пловдивски университета и училища представиха идеите си по най-значимите проблеми на местната власт. Сред тях са проблемите с градския транспорт, чистотата и навременната медицинска помощ.Гласът на младите се чува: Младежи с нестандартни решения за проблемите в Пловдив (СНИМКИ)

Младите хора предложиха все повече хора да използват градски транспорт вместо автомобили. За целта ученици от училище „Черноризец Храбър“ и студенти предлагат да се създаде мобилно приложение, което да показва на чакащите дали техният автобус ще пристигне скоро. И за разлика от сега съществуващата система за интегриран градски транспорт, в идеята на младежите има един съществен бонус – колкото повече гражданите използват градски транспорт в това приложение ще им се начисляват километри, които след това ще бъдат преобразувани в точки и ще могат да получат награда, която да е екосъобразна.Гласът на младите се чува: Младежи с нестандартни решения за проблемите в Пловдив (СНИМКИ)

Друга идея е да има медицински микробус, който да достига до най-отдалечените населени места и да помага на хора в нужда. Това е само една от идеите, които младежи от пловдивски училища и университети предлагат за навременна долекарска помощ до труднодостъпните краища.Гласът на младите се чува: Младежи с нестандартни решения за проблемите в Пловдив (СНИМКИ)

Гласът на младежите се чува все повече от местната власт, твърдят организаторите на кръглата маса. Пример за това е, че млади учени участват в разработка на Закона за научните изследвания и иновациите. „Всички тези идеи ще бъдат взети предвид, тъй като това, което получих като информация, е, че община Пловдив създава фонд „Наука“ и в този фонд ще се финансира точно такива проекти, които са важни за иномиката на Пловдив и региона“, обяви проф. Христина Янчева – областен управител на Пловдив, която присъства на кръглата маса.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *