Глас от САЩ: Ядреният ни арсенал е остарял, а противниците ни увеличават способностите си

Глас от САЩ: Ядреният ни арсенал е остарял, а противниците ни увеличават способностите си

След десетилетия на глобални съкращения на ядрените оръжия, всяка ядрена държава, управлявана от авторитарен режим, значително увеличава своите оръжия и способности. Глобалният баланс на ядрената мощ се променя и Съединените щати и техните съюзници също трябва да променят начина си на мислене и да инвестират в собствените си ядрени оръжия и противоракетна отбрана. Това пише в коментар за The New York Times Майк Търнър – председател на постоянната избирателна комисия по разузнаването на Камарата на представителите, старши член на Комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите и ръководител на делегацията на САЩ в Парламентарната асамблея на НАТО.

В Съединените щати отдавна поддържаме ядрена триада, състояща се от бомбардировачи с ядрен капацитет, подводници с балистични ракети и наземни междуконтинентални балистични ракети. И трите стълба сега изискват значителна модернизация и милиарди долари, за да бъдат в крак с тези на нашите противници. Поддържането на надеждно и ефективно ядрено възпиране ще им помогне дори да не обмислят ядрен удар срещу Америка или нейните съюзници.

Заплахата от Китай, Северна Корея, Иран и Русия

Най-неотложната заплаха идва от Китай. Той предприема тревожно ядрено натрупване с цел да удвои броя на ядрените оръжия. „Експлозивният растеж и модернизацията на неговите ядрени и конвенционални сили могат да бъдат само това, което описвам като спиращо дъха“, каза през 2021 г. адмирал Чарлз Ричард, бивш командир на Стратегическото командване на САЩ. „И честно казано, тази дума „спиращ дъха“ може да е не е достатъчно”, уточнява той. Администрацията на Байдън наскоро обяви, че променя ядрената си позиция, за да се справи с нарастващия арсенал на Китай. Но това, че казваме, че се пренастройваме, не означава, че насочваме достатъчно пари към заплахата.

От друга страна Северна Корея е тествала провокативно близо 100 ракети през последните две години, вероятно за да усъвършенства способността си да удари Съединените щати с междуконтинентална балистична ракета и да атакува Южна Корея. Той също така се стреми да изгради флот от подводници с ядрено въоръжение, което ще позволи на армията му да се доближи до цели, да избегне радарните системи и потенциално да удари съюзници и американски бази в Южна Корея и Япония.

В Близкия изток, който вече е на ръба на регионална война, Иран драстично намали времето, необходимо за разработване на ядрено оръжие, тъй като увеличава размера на своите запаси от уран и разработва и управлява модерни центрофуги. През юли държавният секретар Антъни Блинкен каза, че времето за пробив на Иран – времето, необходимо за производството на достатъчно материал за ядрено оръжие, е намалено до една или две седмици. Иран също изстреля балистична ракета, произведена от Северна Корея, която може да измине над 3000 километра и да удари Централна Европа – развитие, което изглежда има ясно послание за Запада: Иран няма да спре, докато не разполага с ракета, която може да премине през Атлантика и удари Съединените щати.

Русия, докато води войната си срещу Украйна, не само агресивно модернизира и трите стълба на своята ядрена триада. Москва също така разработва ядрено оръжие за изстрелване в космоса, което може да унищожи сателити и да спре нашите икономически, международни системи за сигурност и социални системи. Администрацията на Байдън, след като тази година беше оспорена от група двупартийни членове на Постоянния избран комитет по разузнаването на Камарата на представителите, разсекрети разузнавателните си данни за това оръжие, но оттогава не е публикувала никаква допълнителна информация за руската програма за космическо ядрено оръжие. Използването на антисателитно ядрено оръжие от Русия в космоса би било катастрофална атака срещу западните икономически и демократични системи.

Сегашният ни ядрен арсенал е недостатъчен, за да се изправи срещу тези бързо развиващи се заплахи. Ракетите Minuteman III, наземната част от нашата ядрена триада, разгърната за първи път през 1970 г. , се нуждаят особено от внимание; те остаряват бързо и има вероятност да станат по-малко надеждни. Всички оперативни проблеми биха могли да подкопаят ефективността на ракетите при възпиране на потенциални противници, особено в ситуация с високи залози, когато надеждността е от първостепенно значение.

Бъдещето пред американското ядрено оръжие

След извършване на обширен анализ на алтернативите през 2014 г. военновъздушните сили решиха да заменят старата ракетна система Minuteman III с нова, наречена Sentinel, която беше проектирана да посреща настоящи и бъдещи заплахи. През януари Министерството на отбраната обяви, че програмата е надхвърлила бюджета с 37 процента и изостава значително от графика. Оттогава надхвърлянето на разходите е скочило до 81 процента. Мнозина в общността на разоръжаването приеха новината като възможност да се опитат да постигнат отмяна на програмата. Но препятствията, които програмата Sentinel среща, не променят факта, че нашите противници развиват своите ядрени програми. Министерството на отбраната трябва да направи всичко необходимо, за да ускори и да финансира напълно този критичен компонент на нашето ядрено възпиране. Без него нашите противници биха могли да бъдат опасно насърчени.

Тази заплаха също така изисква както демократите, така и републиканците да дадат приоритет на нова интегрирана система за противоракетна отбрана, която може да усеща заплахи рано и да ги прихваща на всеки етап от полета. Сегашните ни системи за противоракетна отбрана защитават Съединените щати от някои входящи ракети, но може да не са в състояние да се справят ефективно с широкомащабни или многопосочни атаки. Усложнявайки допълнително нещата, Русия и Китай разработват модерни оръжейни системи като хиперзвукови ракети, които са по-трудни за проследяване от нашите отбранителни системи поради високата им скорост и маневреност.

През последното десетилетие Съединените щати тестваха компоненти и части от координирана архитектура за противоракетна отбрана. По време на тест през 2021 г. системата за противоракетна отбрана Patriot, която Украйна успешно използва за защита на Киев от конвенционални руски ракети, използва сензорни данни от самолета F-35, за да проследи и прихване потенциална ракета, способна да носи ядрено оръжие. Технологията се оказа успешна. Сега трябва напълно да интегрираме усъвършенствани самолети като F-35 в по-взаимосвързана мрежа за противоракетна отбрана, за да сме готови да прихващаме всички заплахи, включително хиперзвукови ракети, на всички етапи от полета.

В допълнение към възможността за адекватно откриване на нови ядрени заплахи, трябва да има съгласувани усилия за координиране с нашите съюзници относно технологии, които могат да ги победят. Съединените щати, независимо и със съюзници, работиха за разработването на високоенергийна лазерна система за противоракетна отбрана, която може да прихваща различни оръжия, включително ракети, артилерия, минохвъргачки и дронове. Веднъж разгърнат, този инструмент ще осигури ефективна и значително по-евтина опция от по-мащабните методи за прихващане въздух-въздух и в бъдеще може да бъде разгърнат за прихващане на по-големи ракети с ядрен капацитет.

Съединените щати са прекарали десетилетия в сглобяване на различни компоненти от многослойната си архитектура за противоракетна отбрана. Сега е моментът да интегрираме напълно тези системи, да инвестираме повече в нашата програма за ядрени оръжия и да защитим родината си от нарастващ набор от заплахи. Само чрез този вид решителни действия и сплотена стратегия можем да сме сигурни, че отбраната на нашата нация е на нивото на предизвикателствата, пред които сме изправени.

Публикувай коментар

1 Comments

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *