Германия подготвя нова партида бойни танкове Леопард за Украйна (ВИДЕО)

Германия подготвя нова партида бойни танкове Леопард за Украйна (ВИДЕО)

Германският оръжеен производител „Райнметал“ (Rheinmetall) подготвя още една партида бойни танкове „Леопард 1“ за износ Украйна, съобщава бизнес всекидневникът „Ханделсблат“, позовавайки се на източници от бранша, предаде ДПА. За тази цел компанията е придобила 50 танка от по-стария тип от белгийската компания „ОИП ленд систъмс“ (OIP Land Systems), съобщава вестникът, цитиран от БТА.

Главният изпълнителен директор на „ОИП ленд систъмс“ Фреди Верслуис заяви пред британския вестник „Гардиън“, че е продал близо 50 танка на друга европейска страна, която не може да назове поради клауза за конфиденциалност. Той заяви също, че не може да разкрие цената. Верслуис допълни, че може да се нужни до шест месеца, докато тези машини се появят на бойното поле в Украйна. „Гардиън“ припомня, че компанията на Верслуис е купила 50 танка „Леопард 1“ по 37 000 евро всеки, които белгийското правителство изведе от експлоатация през 2014 г.

Още новини за войната в Украйна четете тук.

Случващото се показва затрудненото положение, пред което са изправени западните правителства, опитващи се да намерят оръжия за Украйна след повече от година интензивни военни действия. Оръжията, които са изхвърлили като остарели, сега са много търсени и често са собственост на частни компании. „Фактът, че те напускат нашата компания, доказва, че сме поискали справедлива пазарна цена и някой е бил повече от щастлив да ги вземе“, каза вчера Верслуис в публикация в „Линкдин“, придружена от снимка на танкове до бутилка украинска водка, посочва „Гардиън“.

„Ханделсблат“ съобщава, че сега танковете ще бъдат преоборудвани за военните действия в Украйна в германските обекти на базираната в Дюселдорф „Райнметал“. Според изданието ще бъдат доставени около 30 от общо 50-те машини.

За 2023 г. Германия е отделила 5,4 млрд. евро за военна подкрепа на Украйна. В сравнение с два милиарда през 2022 г. това е значително увеличение на инвестициите. Освен това Берлин пое допълнителни задължения, като в бъдеще планира да предостави помощ на Киев в размер на 10,5 милиарда евро.

Leopard 1 е германски основен боен танк на служба в Бундесвера и други държави от 1965 г. Разработката му започва след 1956 г. като съвместен проект на Западна Германия, Франция и Италия. По-късно Франция се отказва и започва работа по създаването на собствен танк. През 1965 г. е избран проектът на „Порше“ и започва серийното му производство, което продължава до 2005 г. Произведени са общо 6485, от които 4744 танка и 1741 машини с различна употреба. Танкът е въоръжен със 105-mm нарезно оръдие с боекомплект 60 снаряда и две 7,62-mm картечници. Масата му е 40 t (42,4 след версия 1А2), развива максимална скорост 65 km/h със запас от ход 600 km по шосе.

Основното въоръжение на танка е 105-mm нарезно оръдие Royal Ordnance L7A3 L/52 – тази версия е специална разработка на L7 за Leopard 1. Оръдието има ежектор за изсмукване на барутните газове, а от версия 1А1 – и топлозащитен кожух. Боекомплектът е 60 снаряда, но от версия 1А4 са намалени на 55. От тях 42 са разположени отляво в предната част на танка, а останалите – в куполата. В него влизат бронебойно-подкалибрени със стабилизирано въртене, куму­лативни, бронебойно-фугасни снаряди и осколъчно-фугасни снаряди. Оръдието има двуплоскостен стабилизатор от електрохидравличен тип. Допълнителното въоръжение включва две 7,62-mm картечници MG-3A1 – едната сдвоена с оръдието, а другата на командирския люк като зенитна. Боекомплектът им е 5200 патрона. На някои версии като зенитна картечница се монтира 12,7-mm М2 на Browning.

Корпусът на танка е изграден от зава­рени монолитни бронирани листове. Горният челен лист е наклонен на 60 градуса. Бор­довете от версия 1А1 нататък са защитени със секци­онни противокумулативни екра­ни от гумирани стоманени ли­стове с дебелина 10 mm. Куполата е лята, като от версия Leopard 1А1А нататък се монтират до­пълнителни бронирани листове, изработка на Blohm & Voss. От версия Leopard 1АЗ куполата е от заварени листове с разнесена защита. Канадските версии на танка, участващи в мироопазващи мисии, са съоръжени и с допълнителна металокерамична броня MEXAS-М на германската фирма IBD Deisenroth Engineering. Танкът е покрит с дефор­мираща окраска, затруднява­ща неговото откриване. Намаляването на топлоизлъчването от двигателя се обезпечава със смесването в специална камера на изгорелите газове с въздушен поток от охлаждащите венти­латори. За създаване на димна завеса се използват димни гранати, изстрелвани от гранатомети, монтирани на куполата – по 4 броя отляво и отдясно.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *