Георги Господинов в Самоков: Продаваха ни светло бъдеще, сега ни продават минало

Георги Господинов в Самоков: Продаваха ни светло бъдеще, сега ни продават минало

“Продаваха ни светло бъдеще, а сега ни продават минало”. Това заяви пред изпълнена до краен предел зала в Художествена галерия “Проф. Васил Захариев” в Самоков носителят на награда „Букър“ Георги Господинов, предаде ZaSamokov.eu.

Директорът на Историческия музей в града Веселин Хаджиангелов откри срещата като изказа своята благодарност към писателя за цялото му творчество, защото според него “Времеубежище” е обучение за значението на паметта, за това колко е важно да се върнем на правилното място в правилното време. Както казва самият творец „В крайна сметка и писането идва, когато човек е усетил, че паметта не стига“.

Георги Господинов сподели, че е изумен от големия брой присъстващи и благодари на всички организатори и гости, както и на преводача на “Времеубежище” Анджела Родел, която също бе на срещата.  Той започна представянето на книгата си с това, че романът е част от всичките му произведения, свързани с паметта досега. Една събирателна, която цели да преведе читателя през една идеализирана носталгия, в търсене на миналото, чрез погледа от бъдещето, разказват от Община Самоков.

Преводачът на романа “Времеубежище” Анджела Родел пък сподели, че е горда от оказаната й чест да направи този превод и в същото време за нея е било огромно предизвикателство, защото Георги Господинов използва много пластове на българския език в творението си. „Сякаш това не беше един език, а много езици, в тяхната многопластовост и специфика“, каза тя.

За заслугите си Георги Господинов и Анджела Родел бяха наградени от д-р Татяна Илиева със специална награда „Д-р Емил Илиев”, която от тази година вече се връчва под егидата на Министерство на културата. Накрая писателят повече от час раздава автографи на своите почитатели.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *