Гавра с химна на България, сезираха прокуратурата

Гавра с химна на България, сезираха прокуратурата

Гавра с националния химн на Република България, след като в социалните мрежи се появи изпълнение на „Мила Родино“ с ориенталски инструментал. Според информацията към изпълнението, негов автор е Бирджан Хайрединов.

Припомняме, че по закон за опетняване на национален символ законът предвижда затвор до две години или глоба до 3000 лв. Националният химн на Република България е песента „Мила Родино“ и в Конституцията е записан като част от трите национални символа – герб, знаме и химн. От ВМРО съобщиха, че вече са сигнализирали и.д. главен прокурор Борислав Сарафов за поругаване на един от националните символи.

Химнът се основава на музиката и текста на песента „Горда Стара планина“, написани от Цветан Радославов през 1885 г. „Мила Родино“ става национален химн на Народна Република България през 1964 г. С приемането на Конституцията на Република България от VII-то Велико Народно събрание през 1991 г. „Мила Родино“ се утвърждава като национален химн на Република България.

От NewsLife.bg умишлено няма да ви покажем скандалното изпълнение, тъй като смятаме, че подобна проява е недопустима и следва да бъде санкционирана.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *