Евро 2024: Кой как се представи досега и кои са фаворитите според показаното в групите?

Евро 2024: Кой как се представи досега и кои са фаворитите според показаното в групите?

Груповата фаза на Евро 2024 е вече в историята и осминафиналите са ясни. Мачовете се подновяват днес, като в следващите четири дни ще станем свидетели на вълнуващи сблъсъци. Британският The Guardian направи своеобразна класация на отборите според представянето им до момента – от най-силния до най-слабия. Вижте кои са фаворитите преди осминафиналите според изданието.

1. Испания

Три мача, три победи, пет отбелязани и нито един допуснат гол. Испания не беше сочена за основен фаворит преди началото на турнира, но сега е. Настроението у дома също се промени, AS пише след победата с 1-0 срещу Италия: „47 милиона испанци започват да се качват на борда на този кораб, който беше полупразен преди две седмици.“ Треньорът Луис де ла Фуенте дори си позволи лукса да направи 10 смени за последния мач от групата срещу Албания , където квалификацията вече беше осигурена. Крилата Нико Уилямс и Ламин Ямал впечатлиха, а в халфовата линия Родри беше Родри. Може ли Испания да стигне докрай? „Надеждата“, каза Де Ла Фуенте, „е безплатна и ние сме първите, които усещат тази надежда, този оптимизъм. Но ние го правим с краката си на земята“.

2. Германия

Домакините започнаха перфектно срещу Шотландия в Мюнхен в първата вечер на турнира, печелейки с 5-1 с младите Флориан Вирц и Джамал Мусиала. Последва рутинна победа с 2-0 над Унгария, преди Швейцария да ги притесни в последния мач от групата – отборът на Юлиан Нагелсман се нуждаеше от изравнителен гол в последната минута от Никлас Фюлкруг, за да стигне до равенството и да оглави групата. „Разбира се, че бихме искали да спечелим мача и да играем страхотен футбол“, каза капитанът Илкай Гюндоган. „Но мисля, че имате нужда и от подобни игри по време на такъв турнир.“ Има притеснения в отбраната преди мача от 1/8-финалите срещу Дания в събота, като Джонатан Тах е наказан, а Антонио Рюдигер е под въпрос заради травма.

3. Австрия

„Да завършиш на първо място в групата е невероятно“, каза Ралф Рангник, след като неговият отбор победи Холандия с 3-2, за да направи точно това. „Получихме награда за много смела и енергична игра от моите играчи“, допълни той и не греши. Австрия беше една от положителните изненади на груповата фаза, пренебрегвайки контузиите преди турнира на Давид Алаба – който е в Германия като неиграещ капитан – и халфа Ксавер Шлагер. Рангник дори успя да започне мача срещу Холандия с някои ключови играчи на резервната скамейка, отчасти за да им даде почивка, но и за да избегне втори жълт картон и наказания за мача от осминафиналите. Техният стил на силна преса може да остави празнини в защитата, които по-добрите отбори да използват, но има положителна енергия около отбора, която може да ги отведе далеч.

4. Франция

Това, че разказът около фаворитите трябва да се съсредоточи върху Килиан Мбапе, не е изненада, но начинът, по който се разви груповата фаза, не беше както го е планирал Дидие Дешан. 25-годишното ново попълнение на Реал Мадрид счупи носа си след сблъсък с Кевин Дансо в мача с Австрия. Той пропусна мача срещу Холандия, но вкара дузпа при равенството 1-1 срещу Полша. Всъщност Франция все още не е отбелязвала гол от открита игра на този турнир и трябваше да се задоволи с второто място в групата след Австрия. Формата на Н’Голо Канте е плюс, но това, че те толкова силно разчитат на Мбапе за голове, е проблем. Време е Усман Дембеле, Маркъс Тюрам, Оливие Жиру, Брадли Баркола и останалите да се активизират.

5. Португалия

Те се опитаха да направят като Испания и да дадат почивка на няколко ключови играчи за последния си мач от групата след две победи – но резултатът беше много различен. Докато Испания спечели с 1-0 срещу Албания, Португалия загуби с 2-0 от Грузия . В крайна сметка това може да няма значение – отборът на Роберто Мартинес спечели група F и ще се опита да се възползва от шансовете си срещу Словения на осминафиналите. Те имат един от най-добрите отбори на турнира и това беше очевидно особено при разгрома с 3-0 над Турция. Кристиано Роналдо изглеждаше по-остър, отколкото на Световното първенство през 2022 г., а гръбнакът на отбора – Диого Коста-Рубен Диас-Бернардо Силва/Бруно Фернандеш и Роналдо може да им помогне да стигнат далеч.

6. Швейцария

Отборът влезе без особени очаквания в турнира, под напрежение след лошата квалификационна кампания, но излезе от груповата фаза на високо ниво. Гранит Джака беше един от най-добрите играчи на турнира, доминиращ в средата на терена от позиция, сходна на тази, която имаше в Байер Леверкузен този сезон. Около него Дан Ндойе от Болоня блестеше отпред, а отзад Мануел Аканджи бе за пример. „Ние се развихме значително през последните шест месеца“, каза Джака. „Този ​​отбор сега има напълно ново желание, нов манталитет и нова страст“, допълни той.

7. Грузия

Страната с най-нисък ранг в турнира се превърна в истинско вдъхновение. Те заслужаваха точка срещу Турция в първия си мач и можеха да спечелят втория си срещу Чехия, но Саба Лобжанидзе пропусна прекрасен шанс дълбоко в добавеното време. Всичко обаче се получи срещу Португалия в последния мач от групата. Големите играчи – Хвича Кварацхелия и Гиорги Мамардашвили, блеснаха срещу несъмнено много променения отбор на Португалия, а Жорж Микаутадзе води в класирането за Златната обувка след груповата фаза с три гола. „Когато носиш емблемата на своята страна, това те прави толкова горд“, каза Кварацхелия след победата срещу Португалия. „Това е най-добрият ден в живота ми. Дори да има само 1% шанс, ние доказахме, че можете да го направите.” Следва Испания…

8. Турция

Влизайки в турнира беше трудно да се знае коя Турция ще се появи: тази, която спечели своята квалификационна група, побеждавайки Хърватия като гост по пътя, или тази, която се срина и загуби с 6-1 срещу Австрия в приятелски мач през март? В крайна сметка получихме по малко и от двете. Грузия беше победена с 3-1 в един от най-добрите мачове на турнира преди гръмкото поражение с 3-0 срещу Португалия. Последният мач в групата беше малко по-труден за преценка, тъй като Чехия игра с човек по-малко, изгонен още в средата на първото полувреме, но на Турция все пак отне 93 минути, за да намери победата. Треньорът Винченцо Монтела обаче разполага с талантливи футболисти като Кенан Йълдъз и Арда Гюлер, както и млади атакуващи таланти на свое разположение.

9. Англия

Целият оптимизъм преди турнира се изпари, три тежки мача от груповата фаза изсмукаха цялата енергия от отбора и феновете. Първото полувреме срещу Сърбия беше прилично, но оттогава имаше въпроси относно подготовката на играчите, Гари Линекер нападна Гарет Саутгейт, Хари Кейн беше извън форма, а звездата Джуд Белингам, също не показа най-доброто от играта си. Експериментът в полузащитата с Трент Александър-Арнолд се провали. Какво следва? Ще играе ли Люк Шоу най-накрая роля? Със сигурност досега имаше повече въпроси, отколкото отговори.

10. Белгия

Те стигнаха до фазата на елиминациите, но едва в последния кръг. Отборът влезе в турнира на високо ниво, без загуба, откакто Доменико Тадеско пое ръководството през март 2023 г. След това те незабавно загубиха първия си мач от групата срещу Словакия. Белгийците заслужаваха да вземат поне точка – и вероятно да спечелят – но на Ромелу Лукаку бяха отменени два гола след намеса на видео асистент рефера. Последва солидна победа срещу Румъния, но след това отборът беше освиркван от феновете след хитро равенство 0-0 срещу Украйна , което означаваше, че те завършиха втори. Може ли Тадеско да промени наратива около кампанията и да подготви играчите си да предизвикат Франция? Изглежда трудна задача.

11. Италия

Италия не отпадна, но класирането дойде след инфарктно равенство срещу Хърватия, извоювано дълбоко в добавеното време. Ако бяха загубили, щяха да се изправят пред нетърпеливо чакане, за да видят дали ще се класират като един от най-добрите отбори, завършили на трето място. Отборът на Лучано Спалети грабна трудно победата срещу Албания, надигран бе при загубата срещу Испания и изненадващо колеблив при равенството срещу Хърватия. Спалети промени своето 4-3-3 на 3-5-2 срещу Хърватия, но това не беше голям успех. Какво ще прави на осминафиналите?

12. Нидерландия

Роналд Куман описа поражението срещу Австрия в последния мач от групата като „ужасяващо“, а резултатът беше особено дразнещ, тъй като те щяха да завършат на първо място, ако спечелиха. Но представянето им в Германия е разнородно, като халфовата линия е особен проблем. Отсъствието на Френки де Йонг остави огромна дупка и във вторник срещу Австрия, като Джоуи Верман беше заменен след едва 35 минути. Върджил ван Дайк, след страхотен сезон с Ливърпул, също не изглеждаше себе си досега. Някакви позитиви? Не са много, но Коуди Гакпо игра добре и вкара два от четирите гола на отбора, а Мемфис Депай избегна контузия и откри мрежата срещу Австрия.

13. Дания

Отборът на Каспер Хюлманд трябва да е доволен, че успя да стигне до фазата на елиминациите, но все още има нещо, което липсва. Те не са толкова силни, колкото бяха на Евро 2020, когато стигнаха до полуфиналите, и фактът, че не спечелиха групов мач, ще бъде проблем. Най-доброто им представяне дойде срещу Англия, когато завършиха наравно 1-1, но заслужаваха да спечелят и вероятно ще имат нужда от още по-добро представяне, за да имат някакъв шанс срещу Германия на осминафиналите. Нещо повече – полузащитникът Мортен Хюлманд, който вкара гола срещу Англия, ще пропусне мача поради наказание.

14. Румъния

Работата на Румъния в груповата фаза беше почти свършена в рамките на един час след първия им мач срещу Украйна, когато те водеха с 3-0. След това им трябваше само още една точка, за да се класират, която надлежно получиха срещу Словакия, която също се нуждаеше от точка, за да се класира. Треньорът Едуард Йорданеску обаче беше бесен след равенството 1-1, което елиминира Украйна. „Всички дадоха всичко от себе си, за да хвърлят кал върху отборите, върху нашата работа и нашето достойнство“, каза той. „Беше срамно. Трябваше да изчакат, преди да ни съдят, но те хвърлиха това петно не само срещу нас, но и срещу нашия противник. Ако щяхме да загубим и да се приберем у дома, щяхме да го направим с непокътнато достойнство”, каза той. Легендата на Румъния Георге Хаджи каза преди турнира, че страната може отново да има национален отбор, с който да се гордее, и няма да се страхува от Нидерландия на осминафиналите

15. Словакия

С отбор, оформен от италианския треньор Франческо Калзона, Словакия, достигна до осминафиналите за втори път от осем години. Във Франция през 2016 г. походът им приключи с поражение с 3-0 срещу Германия – сега те ще се надяват на по-добър резултат срещу Англия. Работата в Словакия е първата за Калзона като старши-треньор, след като преди това е работил като помощник, но той извлече най-доброто от тази група играчи, включително с победата с 1:0 срещу Белгия в първия мач. Полузащитникът на Наполи Станислав Лоботка е опасният човек и той ще очаква с нетърпение да използва пропуските, наблюдавани в халфовата линия на Англия в турнира досега.

16. Словения

Един от само двата отбора, които се класираха за последните 16 със само три точки, Словения завърши наравно във всичките си мачове в групата и отбеляза само два гола, но, обективно погледнато, беше на секунди от това да победи Сърбия. Те са колектив с две суперзвезди – Ян Облак и Бенджамин Сеско, но последният не изглеждаше напълно здрав и това се отрази на атакуващата игра на отбора. Словенците бяха стабилни в схемата си 4-4-2 при равенството 0-0 срещу Англия, което в крайна сметка беше достатъчно, за да отидат на осминафиналите срещу Португалия – противник, който победиха с 2-0 през март с голове на Адам Гнезда Церин и Тими Макс Елсник.

17. Украйна

Всички смятат, че четири точки трябва да са достатъчни, за да се класирате за фазата на директните елиминации на Евро с участието на 24 отбора – и до турнира в Германия винаги е било така. Но в сряда Украйна стана първият отбор, който има четири точки и все пак отпадна, тъй като завърши на последно място в група E. Провалът дойде най-вече заради слабия първи час срещу Румъния в първия мач и липсата на контузения Михайло Мудрик във финалния мач в групата срещу Белгия. Но треньорът Сергей Ребров с право се гордееше със своите играчи. „Показахме характера на нашата нация“, каза той. „Ние сме близо 900 дни във война и днес беше важно да покажем на хората в Европа и нашата страна, че все още се бием, че сме част от Европа“, категоричен бе Ребров.

18. Хърватия

Може би Евро 2024 беше един турнир в повече за златното поколение на Златко Далич, но това е лесно да се каже в ретроспекция. Поражението им в крайна сметка дойде чак в 98-ата минута срещу Италия, когато те допуснаха изравнителен гол, след като също загубиха две точки в добавеното време срещу Албания. Но може би това се случва, когато общата възраст на титулярните халфове е 99 години, както беше срещу Албания. Беше невъзможно да не съжаляваме за Лука Модрич, докато той стоеше и наблюдаваше разиграването на драмата, неспособен да направи нищо относно това, че беше заменен. Тъжно е, но може никога повече да не го видим на голям турнир.

19. Албания

След като бяха изтеглени в групата на смъртта с Испания, Италия и Хърватия, мениджърът Силвиньо обеща, че ще отидат в Германия с положително мислене – и те направиха точно това. Албанците поведоха срещу Италия след 23 секунди чрез Недим Байрами – най-бързият гол на Европейско първенство – преди да загубят с 2-1. След това те доста изплашиха Хърватия с онова 2-2, преди да загубят с 1-0 от Испания. След мача с Испания Силвиньо каза: „Бяхме там от година и половина, намерихме много добри играчи… Казаха, че ще бъдем победени. Играчите вярваха в работата. Те оставиха всичко на терена”.

20. Унгария

Унгария отиде на Евро 2024 с уникално постижение – победи като гост Германия и Англия, само за да направи ужасно първо полувреме в първия мач срещу Швейцария. Те губеха с 2-0 на почивката и подобреното представяне през второто полувреме не беше достатъчно, за да спечелят точка. Унгарците подобриха играта си срещу Германия, но след това изненадващо победиха в решаващия с гол в 100-та минута в мача срещу Шотландия. Това обаче, се оказа недостатъчно, за да стигнат до осминафиналите.

21. Чехия

Чешката страна отбеляза ръст в играта в течение на турнира, но това може би не е изненада, тъй като треньорът Иван Хашек имаше само един международен прозорец – през март – с играчите преди началото на подготовката за турнира. Той беше заменил Ярослав Силхави през януари и не прекара много време с играчите. Така или иначе, най-младият отбор показа най-доброто си представяне в последния мач от групата срещу Турция, но битката беше много трудна, след като Антонин Барак беше изгонен за два жълти картона в средата на първото полувреме. Хашек ще вземе позитивите със себе си в квалификациите за Световното първенство и ще бъде интересно да се види как отборът ще се представи през есента.

22. Полша

Те може би бяха първият отбор, който беше елиминиран след две поредни загуби, но значително подобреното представяне срещу Франция – и точката – означаваше, че отборът на Михал Пробиерц поне напусна турнира с малко позитивизъм около лагера. „Днес показахме, че когато имаме момент на мир и спокойствие в нашата игра, можем да играем добър футбол“, каза мениджърът след мача с Франция. „Мисля, че бяхме много добре подготвени за това Европейско първенство. И мисля, че направихме това, което можехме да направим”, добави той. Късметът обаче, не бе на негова страна, след като Робърт Левандовски получи контузия на бедрото още преди турнира. Едва когато той се върна в титулярните 11, те изглеждаха по най-добрия начин.

23. Сърбия

Имаше съмнения относно участието на отбора в Евро 2024 и те бяха потвърдени в Германия. Обществеността беше загубила доверие в треньора Драган Стойкович, докато няколко ключови играчи, като Александър Митрович и Сергей Милинкович-Савич, играха своя клубен футбол в Саудитска Арабия. Нещото, което ще боли най-много, беше, че те влязоха във финалния мач срещу Дания с шанс да се класират, но представянето им беше слабо и след равенство 0-0 логично отпаднаха от турнира. „Не създадохме достатъчно положения, за да отбележим гол и това ни коства напускането“, каза Митрович след последния мач от групата. „Това е горчиво чувство. Най-лошото е, когато си толкова близо и можеш да го направиш, а накрая се провалиш. Ние сме емоционално изтощени”, допълни той.

24. Шотландия

Шотландците пристигнаха в Германия с големи надежди, но си тръгнаха тихо и кротко след една точка в три мача със само един гол, отбелязан от един техен играч – Скот Мактоминей срещу Швейцария, който отгоре на всичко беше отменен. Стив Кларк се възпротиви на неотсъждането на дузпа във финалния мач в групата срещу Унгария, но истината е, че Шотландия не предложи достатъчно през трите мача, за да гарантира място във фазата на елиминациите. Така 12-ата елиминация в груповата фаза от 12 участия на големи финали беше факт. Ключови играчи като Мактоминей и Джон Макгин не стояха зле на терена, но не бяха и в най-добрата си форма. Контузията на Киърън Тиърни във втория мач също беше удар за тима. Феновете им обаче бяха едни от най-колоритните и спечелиха симпатиите на хората по света.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *