Евгений Пригожин загинал в самолетна катастрофа в Русия? (ВИДЕО)

Евгений Пригожин загинал в самолетна катастрофа в Русия? (ВИДЕО)

Федералната агенция за въздушен транспорт започна разследване на катастрофата на самолет Embraer, станала в Тверска област в сряда, сред пътниците е бил Евгений Пригожин, пише ТАСС. „Започнало е разследване на катастрофата на самолет Embraer, която се случи тази вечер в Тверска област. Според списъка на пътниците сред тях фигурира името Евгений Пригожин“, заявиха от агенцията.

Източник на Телеграм канала ВЧК-ОГПУ съобщава, че по време на полета на самолета на Пригожин в небето са прозвучали две експлозии. „В 18:20 часа машината е изчезнала от радарите. В 18:32 самолетът се е взривил в небето. Имало е два взрива. Крилото и стабилизаторът са паднали край гара Куженкино, а фюзелажът и другото крило са открити в село Куженкино. Няма пострадали граждани на земята. Открити са четири трупа на мястото на инцидента. На място е изпратен екип на спешна помощ от Бологово“, гласи информацията.

„В близост до мястото на катастрофата на самолета на Пригожин има склад за ракетно-артилерийско оръжие на в/п 55443. Възможно е самолетът да е свален от системите за противовъздушна отбрана“, пише още в Телеграм канала на ВЧК-ОГПУ. Според непотвърдена към момента информация, на борда на самолета е бил и заместникът на Пригожин Дмитрий Уткин.

Същевременно в социалните мрежи се появи видео от момента на падането на самолета в Тверска област. Както стана ясно, на борда на машината се е намирал основателят на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин.

По информация на канала Mash, разпространил видеото, разбилият се самолет е Embraer Legacy 600. Това е бизнес класа самолет, побиращ 13 души. До момента е потвърдена смъртта на четирима души. Според ТАСС обаче загиналите са 10.

Бунтът на Пригожин

Припомняме, че вечерта на 23 юни в Телеграм канала на основателя на „Вагнер“ Евгений Пригожин бяха публикувани няколко записа. Той заяви, че по неговите сили са били нанесени удари и обвини за това военното ръководство на Русия. Във връзка с тези заявления руската ФСБ започна наказателно производство за призиви към въоръжен бунт. Руското министерство на отбраната отхвърли твърденията за нанасяне на удари по „тиловите лагери на „Вагнер“. Освен това ФСБ призова бойците на частната военна компания да не изпълняват заповедите на Пригожин и да вземат мерки за задържането му.

В обръщението си към гражданите руският президент Владимир Путин нарече действията на ЧВК „Вагнер“ въоръжен бунт и предателство, като увери, че мерките срещу бунтовниците ще бъдат строги. Вечерта президентът на Беларус Александър Лукашенко, съгласувано с Путин, проведе разговори с Пригожин, в резултат на които беше изготвен план за деескалация на ситуацията.

По-късно Пригожин заяви, че „Вагнер“ обръща колоните, които се насочваха към Москва, и се изтегля обратно към полевите си лагери. Впоследствие говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Москва спира делото срещу Пригожин.

„Организаторите на този бунт ще бъдат наказани с цялата сила на закона. Това е криминална дейност, която цели да се отслаби държавата“, заяви в първото си обръщение към нацията след похода на „Вагнер“ към Москва руският президент Владимир Путин.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *