Евгений Пригожин: Опитахме да спасим "Вагнер", а не да сваляме властта в Русия

Евгений Пригожин: Опитахме да спасим "Вагнер", а не да сваляме властта в Русия

Ръководителят на руската частна военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин заяви днес, че целта на метежа преди два дни е била да бъде спасена наемническата група, а не да бъде свалена властта в Русия, предаде Франс прес. В първото си аудипослание след бунта Пригожин не уточни къде се намира.

Съгласно споразумение, постигнато с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко, лидерът на „Вагнер“ прекрати похода на бойци на групата към Москва. Договорката предвижда Пригожин да отиде в Беларус. Шефът на „Вагнер“ каза, че Лукашенко е направил предложения, за да може да продължи да функционира законно частната военна компания, която според него е била заплашена от закриване от руските власти.

Напредването на силите на „Вагнер“ към Москва показва „сериозни проблеми със сигурността“ в Русия, изтъкна шефът на групата. Той увери, че цивилните по пътя са подкрепяли похода на неговите бойци към руската столица. 11-минутният звуков запис бе публикуван в „Телеграм“.

Пригожин повтори твърдението си, че „Вагнер“ е най-ефективната бойна сила в Русия „и дори в света“, както и че засрамва войските, които Москва прати в Украйна през февруари 2022 година, предаде Ройтерс. Той заяви, че начинът, по който е успял да превземе южния руски град Ростов на Дон без кръвопролития и да изпрати въоръжен конвой на 200 км от Москва, е доказателство за ефективността на бойците. „Показахме майсторство, каквото трябваше да бъде показано на 24 февруари 2022 година. Не сме имали за цел да свалим съществуващия режим и законно избраното правителство“, заяви Пригожин.

Вагнер спря настъплението си към Москва в момента, в който разбра, че ще трябва да се изправи срещу чакащите руски войски и че неизбежно ще бъде пролята кръв, каза той. Пригожин, бивш близък съюзник на президента Владимир Путин, подчерта, че „Вагнер“ не е пролял и капка кръв по време на похода си на север, но изрази съжаление, че бойците му е трябвало да убият руски военнослужещи, които са атакували конвоя им от хеликоптери.

Той също така повтори недоволството си от военната заповед, която всички доброволчески части, включително „Вагнер“, трябва да подпишат до 1 юли и с която застават под контрола на руското министерство на отбраната. По-малко от 2% от бойците на „Вагнер“ са се подписали, добави Пригожин. „Целта на похода беше да се избегне унищожаването на Вагнер“, каза той.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу направи първата си публична поява след бунта във видеоклип, който имаше за цел да създаде усещане за ред след най-сериозната политическа криза в страната от десетилетия, отбеляза Асошиейтед прес. Кремъл заяви, че е постигнал споразумение Пригожин да се премести в Беларус и да получи амнистия заедно с войниците си.

Днес нямаше потвърждение за местонахождението му, въпреки че известен руски канал в „Телеграм“ съобщи, че е бил видян в хотел в беларуската столица Минск. Руските медии съобщиха, че наказателното разследване срещу Пригожин продължава, а някои депутати призоваха за главата му, предаде БТА.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *