Духът на „Умно село“ оживя на специално събитие в „Червеното пони“ (СНИМКИ)

Духът на „Умно село“ оживя на специално събитие в „Червеното пони“ (СНИМКИ)

Вчера в галерия „Червеното пони“ в Стария град на Пловдив бе отбелязана 25-тата годишнина от създаването на поредицата „Умно село“. Събитието включваше прожекция на откъс от филм, премиера на дилогията „Моите хора“ и среща със специалните гости – актьорът Стефан Мавродиев и продуцентите Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов.

Духът на „Умно село“ оживя на специално събитие в „Червеното пони“ (СНИМКИ)

„Умно село“ е авторска поредица от телевизионни документални филми – портрети на ярки личности – артисти, интелектуалци и общественици, която е на екрана на БНТ 1 от 1998 г. Нейни автори и създатели са журналистът и сценарист Антоанета Бачурова и актьорът и режисьор Владимир Люцканов. Заглавието е „подарък“ от Доньо Донев, автор на едноименния анимационен филм, чийто остроумен сюжет е метафора за някои характерни страни на българския манталитет. На 28 декември 2019 г. е излъчено последното издание.

Духът на „Умно село“ оживя на специално събитие в „Червеното пони“ (СНИМКИ)

Щастлив съм, че сме тук заедно, защото е много е важно град като Пловдив да дава пример затова как се опазва паметта. Когато отвориш да прочетеш информация за „Умно село“ виждаш, че това е един своеобразен златен фонд на българската култура. Щастлив съм, че предаването оживява в книгите. И както отбелязахме наскоро с големия писател Недялко Славов по време на награждаването на конкурса „Добромир Тонев“ – „написаното остава“. Щастлив съм и че тук в книгата присъстват много от хората, които са оформили облик ана Пловдив като днешната Европейска столица на културата. Често казваме, че един град е такъв, какъвто са неговите хора. Пловдивчани са направили толкова много, за да бъде Пловдив столица на културата. Но трябва да отбележим, че има и много хора, които не са от Пловдив, но са дошли и са работили с огромна любов за града. Такъв е например Атанас Кръстев – Начо Културата, в чийто двор се намираме – най-добрият управител на Старинен Пловдив. Духът на „Умно село“ е жив, както и духът на Пловдив, който присъства в книгата“, каза заместник – кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов по време на откриването на събитието, организирано от отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив, Продуцентска къща ВИП Медиа и галерия „Червеното пони“.

Духът на „Умно село“ оживя на специално събитие в „Червеното пони“ (СНИМКИ)

Пловдивската публика в двора на „Червеното пони“ видя откъс от филма за Начо Културата. Камерата на „Умно село“ е запечатала кадри от неговия 80-и рожден ден през 2002 година в Пловдив. Звездни гости населяват чардака на Начо от паметния ден. Софийска и пловдивска интелектуална бохема чества не просто домакина си, а една невъзвратима с времето духовна атмосфера. Димитър Киров, Крикор Азарян, Огнян Видев, Стефан Мавродиев, Мария Статулова, Дейзи Паси, са сред компанията на “Чорбаджи Начо”, а целият филм е пропит от едно рядко срещано благородство и щедрост на духа. Лентата е уникална памет за човека, превърнал Стария град от архитектурен резерват, в духовен дом на творческата бохема от средата на ХХ век.

Духът на „Умно село“ оживя на специално събитие в „Червеното пони“ (СНИМКИ)

Култовата художествено-документална поредица „Умно село“ на Продуцентска къща ВИП Медиа заживява нов живот, този път между страниците на дилогията „Моите хора“.  В двете поредни части, сценаристът на поредицата Антоанета Бачурова представя избрано от разговорите, записвани в галерията портрети  „Умно село”. Отделени от филмовото цяло, но допълващи го с още информация и авторски поглед към личностите, те звучат по нов и различен начин, без да променят идеята на телевизионната поредица. В първа част на дилогията е събрана славната компания на проф. Крикор Азарян, Наум Шопов, Виолета Бахчеванова, Васил Стойчев, Стефан Мавродиев, Марин Янев, Вера Мутафчиева, Георги Данаилов, Йосиф Сърчаджиев, Тодор Колев и проф. Иван Кирков. Втората част съдържа портретите на Рангел Вълчанов, Константин Джидров, Илка Зафирова, Велко Кънев, Стефан Цанев, Пепи Цанков, Досьо Досев, артистичните семейства Боян Биолчев-Мариана Евстатиева и Владимир Зарев-Мирела Иванова. За да е още по-жива разходката из спомените, в книгата се съдържат и 10 QR код видеа със самите филми.

Духът на „Умно село“ оживя на специално събитие в „Червеното пони“ (СНИМКИ)

Дилогията „Моите хора“ бе представена от доц. Младен Влашки, а Владимир Люцканов и Стефан Мавродиев прочетоха избрани, забавни откъси от нея. Вечерта завърши на чаша вино и разговори за паметта за хора и събития, начертали най-значимите щрихи от облика на българската култура. Критиците определят „Умно село“ като „един различен поглед, удържащ колективната памет в настоящето“ и определят поредицата като „антология на българския интелектуален елит“.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *