ДПС освободи Делян Пеевски като председател и го изключи от партията

ДПС освободи Делян Пеевски като председател и го изключи от партията

ДПС освободи Делян Пеевски като председател и го изключи от партията по време на заседание на централното оперативно бюро, съобщиха от движението.

От партията са изключени още Халил Летифов, Искра Михайлова-Копарова, Йордан Цонев, Хамид Хамид. Станислав Анастасов, Радослав Ревански и Ертен Анисова.

Позицията на ДПС

„Системното нарушение от горепосочените лица на Устава на партията, неизпълнението на решенията на Националната конференция, на колективните органи на партията и на Почетния председател на ДПС поставиха пред риск не просто единството на партията, а нейното съществуване с идеите и философията на основателя на партията – д-р Ахмед Доган, залегнали в Устава на ДПС и програмните документи.

Посочените разпоредби на Устава на ДПС дават основание на Почетния председател и на Централното оперативно бюро да върне нормалното функциониране на партията и на нейните колективни органи и структури, за да се преодолеят тези рискове и партията ефективно и пълноценно да участва в политическия живот на страната“, се казва в изявление на ДПС-Доган.

Оттам уточняват, че Ахмед Доган е обърнал внимание и отправил ясно и категорично предупреждение, като дал време и възможност лицата сами да си подадат оставките, „но процесите, следвайки своя ход, доведоха до днешните решения, които са окончателни“.

„Изключените лица от ДПС автоматично отпадат и от заеманите длъжности и от съставите на съответните ръководни органи на партията. Що се отнася до заемана длъжност в ПГ на ДПС, следва изрично да се подчертае, че парламентарната група е функция на партията съгласно чл. 27 от Устава на ДПС. Решенията на ПГ се приемат в съответствие с Устава и програмните документи на ДПС. Решения на ПГ, приети в нарушение на Устава на ДПС, са нищожни.

Съгласно чл. 9а във вр. с чл. 9, ал. 2, т. 7 от Устава на ДПС Почетният председател като основател и първи председател на ДПС олицетворява и изразява непреходните ценности и стратегически цели на партията, неговите решения обвързват всички органи и структури на партията, включително за свикване на заседания на ръководните и контролните партийни органи.

Централното оперативно бюро, съгласно чл. 11, ал. 1 от Устава на ДПС е постоянно действащ ръководен орган и осъществява оперативното политическо ръководство на Движение за права и свободи. По силата на тази разпоредба ЦОБ на ДПС не просто може, а следва да приема всички решения, свързани с оперативната работа на партията, всички решения, свързани с функционирането на партията и нейното участие в политическия процес.

Днешните решения са по волята на всички членове на ДПС, за които зачитането на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, правовата държава, както и зачитането на правата на човека, правото на идентичност, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства, са основни ценности. За които ДПС е кауза. Решенията от днешното заседание подлежат на обжалване пред Централната контролна комисия на ДПС“, категорични са от движението.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *