Детско ревю, DJ парти и народни борби за първи път зарадваха жителите на Скутаре (СНИМКИ)

Детско ревю, DJ парти и народни борби за първи път зарадваха жителите на Скутаре (СНИМКИ)

По традиция на Илинден се провежда празникът на Скутаре. Жителите на селото считат за свой покровител Свети Илия, чието име носи и местният храм, построен 1879 година. Отец Йордан рано сутринта отслужи тържествена литургия, а в двора на църквата се подготвяше курбан за здраве.Детско ревю, DJ парти и народни борби за първи път зарадваха жителите на Скутаре (СНИМКИ)

Десетки малчугани се събраха на детско парти с песни, танци и игри в центъра на Скутаре. В конкурса за най-красива рокля се включиха дванадесет момичета от 2 до 7 години. Те дефилираха пред родители, близки и жури и демонстрираха своите празнични тоалети. Първото място спечели малката Илияна, която през септември ще навърши 2 години. Тя представи пред публиката с усмивка розовата си рокля, с която празнува имения си ден заедно със семейството си. Второто място бе присъдено на 6-годишната Ваня, която иска да стане полицай като порасне. Бронзовият медал спечели Михаела, която отсега мечтае да бъде лекар. В състезанието по дърпане с въже се включиха момчета до 7 години, които дадоха всичко от себе си, за да се представят добре. Към състезателите се присъедини с огромно желание и синеокият Йоан, въпреки че още е на 2 години. За победител в съревнованието с въже бе обявен Виктор, който през целия ден с гордост носеше първия си спечелен златен медал. По-късно всички малчугани се включиха в общи игри и забавления, като най-много се забавляваха с лимбо танца. За децата бяха осигурени подаръци, дарени една от младите майки в Скутаре Христина Симеонова.Детско ревю, DJ парти и народни борби за първи път зарадваха жителите на Скутаре (СНИМКИ)

За първи път в Скутаре се проведе и турнир по народни борби. В него се включиха борци от Община Марица. Изключително оспорвани бяха двубоите между многократните републикански шампиони и национални състезатели Венцислав Кацаров, Никола Левенов, Божидар Тодоров и Вартан Гарабедян, които са носители на призове от световни и европейски първенства. Въпреки че са приятели в живота, борбата между тях бе изключително мъжка. В края на съревнованието за победител бе обявен Венцислав Кацаров, който е многократен републикански шампион, национален състезател, третият български сумист в професионалното сумо в Япония. Втората позиция бе за почетния гражданин на Радиново Никола Левенов, а третото и четвърто място бе за Божидар Тодоров и Вартан Гарабедян.Детско ревю, DJ парти и народни борби за първи път зарадваха жителите на Скутаре (СНИМКИ)

„Борбата е най-българският спорт, който на всеки събор по традиция се е представял от мъжете. Искам да поздравя кмета Катя Тодорова за инициативата, която заедно организирахме. Благодаря на моите колеги, които направиха мъжка игра. Силно се надявам да има още народни борби в населените места в Община Марица и да продължи тази хубава българска традиция“, каза Венцислав Кацаров. Той допълни, че е щастлив като служител на общинската администрация и благодарен на кмета Димитър Иванов, който дава всичко от себе си за подкрепа на младите хора и спорта.Детско ревю, DJ парти и народни борби за първи път зарадваха жителите на Скутаре (СНИМКИ)

За първи път в турнира се включиха и момчета от Скутаре. За Георги Исаак и Георги Ванчев бе невероятна емоция участието им в народните борби. 16-годишният възпитаник на Математическата гимназия с немски език Георги Исаак успя да пребори 17-годишният Георги Ванчев, който тази година се дипломира в Професионалната гимназия по битова техника със специалност „Компютърни мрежи“ и вече работи като мебелист в селото. Двете момчета с радост се похвалиха пред своите приятели и близки с победата си и обещаха следващата година отново да се включат, като планират да се подготвят по-сериозно за съревнованията. Георги Исаак получи петел като трофей от Катя Тодорова.       Детско ревю, DJ парти и народни борби за първи път зарадваха жителите на Скутаре (СНИМКИ)

„Благодаря на всички момчета, които се включиха в турнира и въпреки жегата показаха мъжка игра. Радвам се, че се включиха и участници от Скутаре и се надявам техния пример да бъде последван от други през следващата година. Нека тези състезания се превърнат в традиция“, посочи от своя страна Катя Тодорова. Народните борби бяха организирани от кметство Скутаре и се проведоха под патронажа на кмета на Община Марица Димитър Иванов.

По-късно празникът се пренесе в двора на храм „Св. Пророк Илия“, където отец Николай освети курбан и благослови жителите и гостите на Скутаре. Катя Тодорова раздаде за здраве от гозбата, като първи получи своя порция 4-годишният Християн Писаров, който е възпитаник на ДГ „Синчец“, но отсега мечтае да стане рицар, за да помага на хората.Детско ревю, DJ парти и народни борби за първи път зарадваха жителите на Скутаре (СНИМКИ)

„За първи път организирахме DJ парти за младежите, които проявяват инициативност и желание за активно участие в различни прояви, които реализираме в Скутаре. Това събитие бе своеобразен подарък за тях. За първи път проведохме детско парти и турнир по народни борби и се радвам, че се приеха изключително радушно от жителите на селото. Благодарим сърдечно на кмета Димитър Иванов, който винаги ни подкрепя, както и на всички, които се включват в реализацията на инициативите ни“, посочи Катя Тодорова. Тя пожела на всички да бъдат здрави и да продължават да споделят заедно празници, а по-късно обяви победителите в конкурса „Цветовете на Скутаре“. Първото място бе присъдено на Катерина Божанова, която получи най-много харесвания в интернет от почитатели на красиво поддържаните пространства. Второто място бе за Елена Добрева, а третото – за Рангел Георгиев. И тримата бяха отличени с грамоти и награди, свързани с градинските пособия, за да продължат да създават места и декорации, на които да се радват жителите и гостите на Скутаре.

Съборът в селото продължи с художествена програма на самодейците от НЧ „Светлина – 1927“ и народно веселие с формация „Паскалев“ – Пловдив.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *