Детски фестивал за изкуства вдъхна живот на южния бряг на река Марица (СНИМКИ)

Детски фестивал за изкуства вдъхна живот на южния бряг на река Марица (СНИМКИ)

Първият по рода си детски фестивал за изкуства, посветен на устойчивия градски живот, опазването на околната среда и грижата за природата, събуди и вдъхнови пловдивчани за нови възможности за използването на река Марица. Детският фестивал „Ние сме децата на реката“ събра десетки жители и гости на града, предлагайки разнообразна програма от музика, работилници, спорт, семинари и развлекателни дейности, всички фокусирани върху екологичния градски живот.Детски фестивал за изкуства вдъхна живот на южния бряг на река Марица (СНИМКИ)

Организаторите от InBetween фондация за изкуства, дадоха възможност на деца и техните родители да вземат активно участие в над 6-часовата програма. Голям интерес от страна на децата предизвика еко постановката на театър Зазу – “Жабокът Принц” по Братя Грим, с която актьорите ни припомниха, че от нас зависи дали ще живеем в бунище или на по-красиво и по-чисто място. Чрез магията на театъра, те предадоха посланието за споделена отговорност към средата и научиха децата че когато дадеш дума, трябва да я изпълниш и на това, че животът зависи от изборите, които правим всеки ден.Детски фестивал за изкуства вдъхна живот на южния бряг на река Марица (СНИМКИ)

Музикалната програма бе изключителна пъстра стилово, като на сцената видяхме Амира, впечатляващ Drum session, воден от 12-годишния Дамян, поп и джаз дуо Николай Иванов и Людмил Хризанов,  Nienna, както и група „Freija“. Основен акцент на фестивала бе „Дървото на желанията“, изработено от Мира Мохсен, изцяло от рециклирани материали. Тази уникална инсталация послужи за платформа за посетителите да изразят своите мечти за по-зелен град. Целта е да се инициира обществен диалог за подобряване на градските пространства в района на река Марица, като записаните желания ще бъдат входирани и представени към район Централен, на Община Пловдив.Детски фестивал за изкуства вдъхна живот на южния бряг на река Марица (СНИМКИ)

Организаторите споделиха, че  вече планират следващото издание на фестивала през 2025 г., като се надяват че ще разширят обхвата и ще надградят успеха на първото събитие, за да продължат да вдъхновяват децата и техните семейства да се грижат за околната среда. Повече информация за фестивала „Ние сме децата на реката“ можете да намерите във instagram, Facebook страницата на Фондация InBetween и на https://www.inbetweenfoundation.art/Детски фестивал за изкуства вдъхна живот на южния бряг на река Марица (СНИМКИ)

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив “Район Централен“, Фондация Пловдив 2019 И Булекопак АД. Събитието е част от програмата „Зелена Култура – Зелен Град“  на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *