Да се върне ли наборната служба? Радев и Пеевски с остра размяна на реплики по темата

Да се върне ли наборната служба? Радев и Пеевски с остра размяна на реплики по темата

Президентът Румен Радев смята, че младите хора в България трябва да имат поне базова военна подготовка. Пред Четвъртия национален събор на запасното войнство той подчерта, че е настъпил моментът за такъв дебат в обществото. Според държавния глава наближава времето, когато в парламента и правителството на пръсти ще се броят хората, които са били в казармата, а те ще трябва да взимат важни решения за националната сигурност.

„Виждаме, че нашите съюзници от много държави в НАТО връщат наборната военна служба. Затова аз приветствам и бях информиран от ген. Стойков за кръглата маса вчера. Това е дебатът на нашето съвремие. Ние трябва по някакъв начин да осигурим най-малкото някаква елементарна начална военна подготовка на младите хора в България“, смята Радев, цитиран от БНТ.

Повелята на нашето време е да предадем националните ни ценности и идеали, славната ни история и опит на младото поколение на България. Това заяви президентът Румен Радев в приветствие към участниците в Четвъртия национален събор на запасното войнство в Стара Загора. Форумът на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) се проведе под патронажа на държавния глава и в него се включиха действащи и от резерва генерали, офицери и сержанти от цялата страна, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По думите на президента, през годините СОСЗР се е утвърдил като стожер на националните идеали, българските славни воински традиции, важен фактор за родолюбивото възпитание на младото поколение и като надежден защитник на социалните права на своите членове. Държавният глава посочи, че те носят „онзи непобедим дух на нашите предци, които на своите щикове извоюваха и отстояха свободата на България“. Румен Радев подчерта също така високото обществено доверие към СОСЗР и важната роля на организацията за развитието на отбранителните способности и гарантирането на националната сигурност на страната.

Държавният глава обърна внимание на съвременните предизвикателства, произтичащи от военните конфликти в съседните региони, и посочи, че независимо от развитието на технологиите в производството на оръжия, най-голямо значение имат именно подготовката и мотивацията на личния състав. Във връзка с това президентът подчерта богатия опит и традиции на запасното войнство, който следва да се предава на следващите поколения.

„Наборната служба няма да се върне“

Наборната служба няма да се върне – това се казва в позиция на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, изпратена до медиите. „Буди тревога, че в дните до конституиране на новия парламент и старта на преговори за съставяне на редовно правителство Радев отново се опитва да насажда страхове и напрежение в обществото, като заговори за мобилизационен резерв и връщане на наборната военна служба“, коментира още Делян Пеевски.

Той припомня, че единствено българският парламент може да вземе такова решение, а досега многократно е заявявано, че подобно нещо няма да бъде допуснато.

„Ние много ясно слушаме и чуваме гласа на хората и сме категорични – младежите на България няма да ходят в задължителна казарма! Конституцията много ясно прокламира правомощията на институциите и отново напомняме на Радев да не се изкушава да гази основния закон, воден от лични политически амбиции, а да изпълнява конституционните си задължения“, се казва още в позицията на Пеевски.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *