ЦИК: За удостоверяването на машините за балотажа срокът е веднага (ВИДЕО)

ЦИК: За удостоверяването на машините за балотажа срокът е веднага (ВИДЕО)

„Според ВАС решението на ЦИК за отмяната на машинното гласуване на първи тур е било законосъобразно“, каза по време на брифинг председателят на комисията Камелия Нейкова. „Много молим да не се интерпретират съдебните решения по начин, различен от техния смисъл“, призова тя.

„ЦИК е в кореспонденция с Министерството на електронното управление, Института по метеорология, и Института за стандартизация. Изискали сме и очакваме методика по удостоверяване на машините, утвърдена по съответния законов ред. Нека всеки да си върши работата, за да може изборите на 5 ноември да протекат без напрежение. ЦИК е прилагала закона спрямо Изборния кодекс“, посочи Нейкова.

„Всичко зависи от това трите институции кога ще извършат всички действа, за да имаме законова процедура и да се проведе машинно гласуване. Трябва да стане в спешен порядък и веднага. За удостоверяването на машините срокът е веднага“, категорична е тя. „Ще има доверено изграждане на изходния код. Това не означава нов софтуер. Ще се генерира нов хеш код, който ще бъде генериран след новата процедура“, уточни Камелия Нейкова.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *