Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Днес отбелязваме един от най-големите църковни празници – Рождество Христово. На Коледа честваме рождението на Божия син – Исус Христос.

Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. В момента на Рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син. Почитат го и трима източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето звезда. Следвайки обичаите на времето, царете подаряват злато, ливан и смирна.

„Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“ (Лука. 2:14) Според Евангелието на Лука точно това казват ангелите преди повече от 2000 години, за да възвестят истината: „Нечувано тайнство днес се извършва – Бог става човек и естеството се обновява“ (Стихира, гл. 8). Оттогава тази истина разкрива смисъла и значението на спасителното събитие на Боговъплъщението.

Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Великден. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. Отбелязва се на 25 декември (по григорианския и новоюлианския календар), на 6 януари от арменската църква и на 7 януари (по юлианския календар). В България е официален празник с решение на 9-ото Народно събрание от 28 март 1990 г. В предимно християнските страни Коледа е икономически най-значимият празник в годината, а се отбелязва като светски празник и в много страни с малко християнско население.

Традиции и обичаи

В България коледните празници започват още от 24 декември. Тогава празнуваме Бъдни вечер, когато, според християнските обичаи, приключват предколедните пости, които траят 40 дни. Едно от най-популярните имена на Бъдни вечер е Малка Коледа, което е и още един знак кога започват празниците по случай раждането на Спасителя.

На Коледа всички ходят на църква. Прави се традиционното общоселско хоро. По традиция Коледа се празнува в нашата страна 3 дни. Според народните вярвания, ако вземеш сол на заем по Коледа и не я върнеш, ще те болят очите. Ако ти писне ухото на Коледа, означава, че ангел небесен е минал край теб. Затова трябва да се прекръстиш три пъти и каквото си намислиш ще се сбъдне. На Рождество Христово свършват постите и обядът е блажен и много богат. На него задължително се поднася баница с най-различни плънки – месо, зеле, гъби, праз, тиква и др. Основните ястия през този и следващите са приготвени от свинско месо. Трапеза: пита, баница, пача, печен дроб, пастърма със зеле, свинско с праз, печена кокошка. На Коледа се коли прасе. Трапезата не се вдига цял ден. Пепелта се пази през всичките дни от Игнажден до Йордановден, а после се събира и служи за лек на различни болести през цялата година. Когато домакинът стане от трапезата, ходи приведен, за да са така приведени до земята и отрупани с плод клоните на дърветата. На плодните дръвчета се връзва слама, за да раждат. На Коледната трапеза могат да се видят хлябове и питки с различни форми и шарки, които също са свързани с големия празник, а са и възпети в песните на коледарите.

Кой има имен ден?

На Рождество Христово имен ден имат всички, които носят имената Христо, Христина, Християн, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Радослав, Радославa, Радостина, Радостин, Божидар, Емил, Емануил, Ренета. Техният празник е двоен, затова нека първи се чувстват поздравени, да имат много здраве, щастие и късмет, както и всички покрай тях.

Екипът на NewsLife.bg пожелава на всички здраве, щастие и благоденствие в семейството. Нека посрещнем Новата година с вяра, че ни предстоят по-добри дни, изпълнени с мир, радост и благополучие.

Честит празник!

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *