Бум на маймунска шарка в Африка: Какво се знае за вируса?

Бум на маймунска шарка в Африка: Какво се знае за вируса?

Най-висшият здравен орган на Африка заявява, че епидемията от едра шарка в Централна и Източна Африка е извънредна ситуация за общественото здраве на целия континент. Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) твърди, че огнището е по-тревожно от предишните, тъй като включва нов опасен вариант на болестта, пише Би Би Си.

Колко често срещана е едрата шарка и в кои държави се среща?

Заболяването Mpox се причинява от вируса на маймунската едра шарка. Той е от същата група вируси като дребната шарка, но е много по-малко опасен. Първоначално вирусът се е предавал от животни на хора, но сега се предава и между хората, предава bTV.

Най-често се среща в отдалечени села в тропическите гори на Африка, в страни като Демократична република Конго. В тези региони всяка година се регистрират хиляди случаи и стотици смъртни случаи от болестта, като най-засегнати са децата под 15 години. В момента циркулират два основни щама на вируса. „Клад I“ е ендемичен в Централна Африка. „Клад Ib“ е новият, по-вирулентен тип на вируса, който участва в настоящата епидемия.

Според CDC в Африка между началото на 2024 г. и края на юли е имало повече от 14 500 случая на заразяване с морбили и над 450 смъртни случая от морбили. Това е 160% увеличение на инфекциите и 19% увеличение на смъртните случаи в сравнение със същия период през 2023 г. Въпреки че 96% от случаите на mpox са в ДР Конго, болестта се е разпространила в много съседни държави като Бурунди, Кения, Руанда и Уганда, където обикновено не е ендемична.

По-лекият щам на mpox, наречен „Clade II“, който съществува в Западна Африка, предизвиква глобална епидемия през 2022 г. Той се разпространи в близо 100 държави, в които обикновено не се среща вирусът, включително в някои държави в Европа и Азия, но беше овладян чрез ваксиниране на уязвими групи.

В ДР Конго има лош достъп до ваксини и лечение на mpox и здравните служители са загрижени за разпространението на болестта. Експертите твърдят, че новият щам може да се разпространява по-лесно, да причинява по-сериозни заболявания и повече смъртни случаи при деца и възрастни.

Какви са симптомите на маймунската шарка?

Първоначалните симптоми включват висока температура, главоболие, отоци, болки в гърба и мускулите. След като температурата спадне, може да се появи обрив, който често започва от лицето и се разпространява по други части на тялото – най-често по дланите на ръцете и стъпалата на краката.

Обривът, който може да бъде изключително сърбящ или болезнен, се променя и преминава през различни етапи, преди накрая да се образува струпей, който по-късно пада. Лезиите могат да причинят белези. Инфекцията обикновено се изчиства сама и продължава между 14 и 21 дни. При тежките случаи лезиите могат да засегнат цялото тяло и особено устата, очите и гениталиите.

Как се разпространява?

Mpox се разпространява от човек на човек чрез близък контакт със заразен човек – включително чрез секс, контакт кожа до кожа и говорене или дишане в близост до друг човек. Вирусът може да попадне в организма през нарушена кожа, дихателните пътища или през очите, носа или устата. Той може да се разпространи и чрез докосване на предмети, които са били заразени с вируса, като например спално бельо, дрехи и кърпи. Друг начин е близък контакт със заразени животни, като маймуни, плъхове и катерици.

По време на глобалната епидемия през 2022 г. вирусът се разпространява предимно чрез сексуален контакт. Настоящото огнище от ДР Конго се дължи на сексуален контакт, но е установено и в други общности.

Кой е най-застрашен?

Най-често случаите се срещат при сексуално активни хора. Хората с няколко партньора или с нови сексуални партньори могат да бъдат изложени на най-голям риск. Но всеки, който има близък контакт с човек със симптоми, може да се зарази с вируса, включително здравни работници и членове на семейството.

Съветът е да избягвате близък контакт с човек с mpox и да почиствате ръцете си със сапун и вода, ако вирусът е във вашата общност. Лицата, които са болни от едра шарка, трябва да се изолират от другите, докато всички лезии не изчезнат. Като предпазна мярка трябва да се използват презервативи при секс в продължение на 12 седмици след оздравяването, съветват от Световната здравна организация (СЗО).

Как може да се лекува?

Епидемиите от едра шарка могат да бъдат контролирани чрез предотвратяване на инфекциите – най-добрият начин за това са ваксините. Съществуват ваксини, но обикновено с тях могат да се сдобият само хора, които са изложени на риск или са били в близък контакт със заразен човек.

Наскоро СЗО поиска от производителите на лекарства да предложат своите ваксини срещу едра шарка за спешна употреба, дори ако тези ваксини не са официално одобрени в страните, където са необходими. Сега, когато в Африка е обявена извънредна ситуация, се очаква правителствата да могат по-добре да координират реакцията си и евентуално да увеличат потока от медицински консумативи и помощи в засегнатите райони.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *