Брюксел слага край на мониторинга спрямо България и Румъния

Брюксел слага край на мониторинга спрямо България и Румъния

С решение от днес Европейската комисия прекрати Механизма за сътрудничество и проверка спрямо България и Румъния. Той бе създаден за двете държави през 2006 г., преди приемането им в ЕС. Това се казва в съвместно прессъобщение на Министерството на външните работи и Министерството на правосъдието. Напредъкът на България и Румъния в областта на върховенството на правото ще бъде оценяван единствено в рамките на годишния цикъл в тази насока, приложим и за всички останали държави-членки на ЕС.

Последният доклад за напредъка на България по МСП е от 2019 г., когато ЕК оцени напредъка на страната ни като достатъчен, а изпълнението на критериите – като задоволително. Въпреки това, механизмът за наблюдение остана. В рамките на мониторинга страната ни бе оценявана по отношение на независимостта, професионализма и ефективността на съдебната система, борбата с корупцията и действията срещу организираната престъпност.

През ноември 2022 г. ЕК прекрати и изготвянето на доклади за напредъка на Румъния по МСП. „Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание и безрезервна оценка, че с работата на правителството и Народното събрание, българската страна успя да осъществи фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото, които ясно демонстрират способността на страната ни да изпълнява задълженията си на предвидим и надежден член на Европейския съюз. Това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българските граждани и гражданското общество. Те ни мотивират да останем концентрирани и да работим целенасочено върху реализирането на националните ни приоритети за успешно завършване на процеса на европейска интеграция на България в европейското семейство“, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

„Премахната е още една бариера да бъдем равноправни с останалите държави от Европейски съюз във всяко едно отношение. Скоро трябва да премахнем и останалите – да бъдем приети в Шенген и да се присъединим към еврозоната“. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков, след като днес Европейската комисия обяви, че прекратява наблюдението на България и Румъния чрез Механизма за сътрудничество и проверка, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Мониторингът над двете държави беше създаден при присъединяването им към Европейския съюз през 2007 г.

„От името на българското правителство благодаря на Европейската комисия и на ръководителите на европейските държави за това, че оцениха напредъка на България и Румъния по отношение на прилагането на върховенството на закона и премахнаха специалния механизъм за проверка на нашите държави“, каза премиерът.

 

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *