Бетонният мост в Пловдив вече е с ново име

Бетонният мост в Пловдив вече е с ново име

Общинският съвет преименува Бетонния мост в Пловдив. Съоръжението, което наскоро беше съборено и ще се изгражда наново, ще носи името „Тодор Александров“. Решението бе прието днес от съветниците с 41 гласа “за”, нито един “против” и 4 “въздържал се”. Предложението бе внесено през юли от „Браво Пловдив“.

Бетонният мост, както е известен сред пловдивчани, бе съборен за едно денонощие през юни. До това се стигна заради ремонта на жп линията отдолу, като трябва мостът да бъде вдигнат с около метър, за да позволи по-висока скорост на влаковете по модернизираното трасе. Очаква се съоръжението да бъде готово до Коледа.

Тодор Александров (1881–1924) е български революционер и лидер на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМРО). Роден в Ново село, Щипско, той се посвещава на борбата за освобождение на Македония от османска власт и по-късно за защита на българското население в региона. Александров ръководи много въоръжени акции и застава начело на ВМРО след Първата световна война. Загива при атентат през 1924 г. при неясни обстоятелства, оставяйки траен отпечатък в историята на българското революционно движение.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *