"Българският чадър": 45 години от покушението срещу Георги Марков

"Българският чадър": 45 години от покушението срещу Георги Марков

На този ден преди 45 години, през 1978 г., е извършено покушението в Лондон (Великобритания) срещу българския писател, журналист и драматург Георги Марков, припомня БТА.

На моста „Ватерло“ той е прострелян в крака с чадъра на непознат мъж. На 11 септември 1978 г. Георги Марков умира в лондонската болница „Сейнт Джеймс“ от отравяне на кръвта. Убийството е наречено „българския чадър“.  На 12 септември 1978 г. от Скотланд ярд официално съобщават,  че той не е починал от естествена смърт.

На видно място лондонският в. „Дейли мейл“ помества материал от Питър Бъртън и Рей Роджърс, в който се казва, че Марков разказал на свои приятели, че както вървял покрай опашка от хора, чакащи автобуса, „един мъж с чадър се появил изведнъж и го намушкал в дясното бедро…“ „Според него /Марков/ мъжът умишлено го нападнал с чадъра. Привърженици на неговата кауза – за които се подразбира, че работят в областта на разузнаването – са го предупреждавали по много поводи, че българската тайна полиция е по следите му.“ В материала, поместен в „Дейли мейл“, са цитирани изказвания на Марков, че той е бил заплашван, че ще бъде убит, ако не престане с радиопредаванията си, в които напада комунистическия режим.

Георги Марков напуска България през 1969 г. и работи като журналист в българската секция на Би Би Си в Лондон. Радио „Свободна Европа“ излъчва негови критични материали, разкриващи същността на тоталитарната система в България, събрани по-късно в сборника „Задочни репортажи за България“ (1980).

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *