Българските олимпийци по физика – талантливи, трудолюбиви и едни от най-добрите в света

Българските олимпийци по физика – талантливи, трудолюбиви и едни от най-добрите в света

Българските олимпийци от отбора по физика за пореден път показаха, че са едни от най-добрите в света. Младежите завоюваха 4 медала на Европейската олимпиада по физика в Грузия, след като премериха сили с отбори от 54 държави. Талантливите ни олимпийци се завърнаха с 1 сребърно и 3 бронзови отличия от престижното състезание. Сребърният медал спечели Баян Гечев (СМГ), а бронза грабнаха Гео Калфов (ПЧМГ), Георги Костадинов (ППМГ Бургас) и Илия Ников (ПМГ Велико Търново). Огромна заслуга за постиженията им имат и техните ръководители доц. д-р Нено Тодоров и Георги Александров, от Физически факултет на Софийски университет.

Успехите на българските олимпийци по физика не свършват дотук. Само преди броени дни на Международния турнир на младите физици в Унгария, националният отбор на младите физици постигна най-силния резултат на този турнир от години насам. Изправиха срещу рекордните 38 страни от цял свят и завоюваха отборен сребърен медал. Отборът е съставен от пет невероятни момичета – Александра Петкова (НПМГ), Мила Гетова (НПМГ), Калина Досева (ПМГ Велико Търново), Елена Йорданова (МГ Русе) и Стела Бинева (ПМГ Хасково). Техни ръководители са Никола Каравасилев и Мая Жекова от Физически факултет на Софийски университет.Българските олимпийци по физика – талантливи, трудолюбиви и едни от най-добрите в света

Ключова за успехите на родните ни състезатели е подкрепата – от родители, учители и преподаватели, но и финансовата, чрез която те пътуват и се подготвят за олимпиадите. За обезпечаването на подготовката и пътуването помагат и компании като Vivacom, която дари 30 000 лв. на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Телекомът подкрепя олимпийците вече за трета година, като до момента е дарил близо 140 000 лв. за подготовката и участието им в международни състезания и олимпиади.

За да стигнат до медалите, учениците изминават дълъг път на подготовка, хиляди часове труд и няколко тежки кръга на подбор. Олимпийците преминават през цялата тази подготовка с огромно желание и много хъс, защото природните науки са тяхната страст. Пътешествието им обикновено минава през няколко етапа – от проявата на интерес към съответната сфера, през задълбочаване на познанията и участието в национални състезания до цялостната им подготовка и участие в международни олимпиади. За подготовката на олимпийците се грижат техните ръководители, университетски преподаватели, професори от БАН и едни от най-добрите учители по природни науки в България.

Пътят на един български ученик от чина му в класната стая до върховите постижения в Международните олимпиади със сигурност не е лек и изисква невероятна отдаденост на науката. Нашите ученици представят отлично страната ни, като в момента националният ни отбор по физика е в Иран на Международната олимпиада по физика, откъдето очакваме също да се завърнат с медали и гордо развят български флаг.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *