България има нов служебен премиер, президентът обяви и най-подходящата дата за вота наесен

България има нов служебен премиер, президентът обяви и най-подходящата дата за вота наесен

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на служебно правителство на следващия служебен премиер в лицето на Горица Грънчарова-Кожарева. Той посочи и датата на новите предсрочни парламентарни избори – 20 октомври.

„Конституцията не определя ясен срок, но предвид на създалата се обстановка считам, че най-подходящата дата за новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Благодаря, че приехте тази важна и отговорна задача, но и да ви уверя, че в нейното изпълнение ще разчитате само на себе си. Натрупаният ви богат административен опит ще ви помогне в това начинание“, обърна се държавният глава към следващия премиер на страната.

Той насърчи Грънчарова-Кожарева да представи структура и състав на кабинет до 19 август, с оглед спазването на сроковете за провеждането на новите избори.

От своя страна тя прие мандата и обеща да състави кабинет с ясното чувство за отговорност: „Този кабинет ще гарантира нормалното функциониране на държавата до съставяне на редовно правителство. Основната ни отговорност ще е провеждането на честни и прозрачни избори“, подчерта тя.

Критика към Главчев

Освен това Румен Радев благодари на досегашния служебен премиер Димитър Главчев за постигнатите резултати и най-вече за това, че е поел отговорност да поеме длъжността, след като всички отказаха при първия опит. „Знаете, че при съставянето на служебен кабинет винаги съм се стремял премиерът да е равноотдалечена и да не е ярка политическа фигура. Отказът на всички от без това късия списък на практика ме остави без избор и затова остана Главчев“, припомни президентът и отправи остри критики:

„През изминалите месеци около неговият кабинет се натрупа напрежение, поради съмнения за политическа употреба на властта. Винаги съм считал, че кризисните служебни правителства имат за цел да успокоят и без това изостранета политическа ситуация, а не да я доизострят. Наистина кабинетът на Главчев трудно би постигнал тази цел, особено на фона на изостранета нова политическа кампания на едни оспорвани избори. Поздравявам го, че сам осъзна реалността и предприе тази стъпка“, завърши Радев.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *