"Аз съм председател": Нинова заговори за дълга съдебна битка

"Аз съм председател": Нинова заговори за дълга съдебна битка

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова обяви, че тя е председател на социалистите, докато не приключат обжалванията, а такива вече биват завеждани от членове на партията.

Този месец съдът заличи Нинова като председател на БСП. На нейно място е записан Атанас Зафиров, но само като изпълняващ функциите на председател. Съдът е отхвърлил искането той да бъде вписан за нов председател до избор на титуляр от конгреса на социалистите.

Съдебна сага

„Влизаме в сериозна съдебна сага, за съжаление“, каза Корнелия Нинова пред БНТ на 13 юли. „Към момента аз съм председател. Решението на съда да ме заличи не е влязло в сила, защото има период на обжалване. Решението ще бъде обжалвано – социалисти от цялата страна ми се обаждаха, те вече пускаха жалби. Ще има втора инстанция – не се знае кога. Влизаме в тежка съдебна процедура“

„Г-н Зафиров не е вписан, не може и да бъде, защото не е избран с пряк избор от всички социалисти. Той е вписан като представляващ. Чували ли сте в политическата история „представляващ партия“?“, попита реторично тя.

„Оставката (ми) е подадена и връщане назад няма – да е ясно. Но докато не мине този съдебен процес, който е в няколко инстанции, решението за Зафиров не е в сила. Аз съм действащият председател. Това, което правят, ще въвлече БСП в голям проблем“, каза още Нинова.

Нинова видя червени семейства и олигарси обратно на „Позитано“

„Реших да не говоря, за да не създавам напрежение в партията, но сега се тревожа. Решението на моите заместници за бързи постове, за реваншизъм, за необяснима към мен агресия ще въвлече партията в проблеми. Всеки документ, подписан от друг, е незаконен. Те подписват документи, управляват де факто партията, ще водят разговори за някакво правителство. Те не са легитимни да го правят“, посочи дългогодишният лидер на БСП.

Сподели, че е предложила вариант да даде на тези, които искат да диктуват събитията на „Позитано“, „някакво пълномощно“, за да управляват „нормално“. „Не съсипвайте партията от новороденото си самочувствие“, призова тя

Нинова обясни, че е имала проблем с „червените фамилии“ в БСП, които никога не я признаха, „защото не съм една от тях“. „Сега те са обратно на „Позитано“. Имах проблем с червените олигарси, на които се опитах да спра възможността да ползват партията за лични интереси. Те са обратно на „Позитано“ в момента. Имах проблеми с крайнолибералното по отношение на Истанбулската конвенция, смяна на полове… Сега чувам думи от мои съекипници, че тази позиция трябва да се преосмисли. Имах проблем с модела ГЕРБ – това е злото за България. А Борислав Гуцанов каза от трибуната: „Ние изпитваме уважение към ГЕРБ“. Ние имаме решение на конгрес, че това е нашият основен политически опонент, че това е моделът на кражби, овладяване на институции, на страх у хората. Има подмяна на досегашния курс на партията. Оставям личното настрана. Посоката на партията се сменя“, обясни процесите в БСП Нинова от своя гледна точка.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *