Авиационен гигант създава стратегически център за развитие в Пловдив

Авиационен гигант създава стратегически център за развитие в Пловдив

Разкриване на специалност „Авиационен техник“ към Професионалната гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров“, създаването на нов център за обучение и развитието на завода в Пловдив до център за европейските операции на компанията бяха водещите теми, които обсъдиха на среща генералният мениджър на производствената компания от сектор самолетостроене „Латекоер“ Патрик Бернар и кметът Здравко Димитров. През 2018 година международната компания откри своя производствена база в Пловдив. Година по-късно разшири базата си и в момента там работят над 370 души.

Със съдействието на Община Пловдив от тази година беше разкрита дуална форма на обучение „Ремонт на летателни апарати“ за професия „Авиационен техник“ в Професионалната гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров“. Паралелката стартира от тази учебна година с 26 места. Екип от професионално подготвени учители и преподаватели по специални предмети ще се грижат за подготовката на учениците, съвместно с представители от „Латекоер България“ ЕООД.

„Целта ни е да разрастваме базата и дейностите си Пловдив и да създаваме новите си продукти тук. Затова ще инвестираме време и усилия в работата с гимназиите с технически профил и филиала на Техническия университет “, сподели намеренията на компанията  Патрик Бернар и добави, че в бъдеще ще са нужни около 600 специалисти за авио сектора, който развиват в региона.

Градоначалникът припомни, че благодарение на Тракия икономическа зона компании, като „Латекоер“ не само инвестират в региона, но и придават висока добавена стойност към обществения живот и образователния процес.

„Латекоер“ е френска компания с над 100-годишна история в авиационния сектор. Създадена е 1917 година в Тулуза. Ocвeн във Фpaнция тя разполага с бaзи в oщe 9 дъpжaви като Мексико, Чехия,  Гepмaния, CAЩ,  Бpaзилия и др. Базата в Пловдив е профилирана в асемблирането на пасажерски врати, носова част от фюзелаж, авионик структури и конзоли за управление в пилотска кабина. Основен доставчик е на „Еърбъс“.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *