Архангелова задушница е, отдаваме почит на починалите

Архангелова задушница е, отдаваме почит на починалите

На 4 ноември 2023 г. е Архангелова задушница – денят, в който се молим за душите на починалите ни близки.

Произход на името

Името „Задушница” произлиза именно от значението на този ден – молим се „за душата”. На този ден първата глътка вино не се пие, а задължително се излива на земята.

Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше, е една от трите най-големи задушници според православния календар. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден – защото събота е отредена за ден на покойниците. Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

Ритуали

На Задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво – правило се три кръга по края на гроба. Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия.

Трапезата

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите „Бог да прости“. Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла, предава Actualno.com.

Правят се помени или, наричани още – раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати. В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното – за спомен на Христовата жертва за нас.

Какво не се прави на Архангелова Задушница?

На тази голяма Задушница не се раздава постно. Традицията повелява да подадете агнешко месо така, както на празника на Архангел Михаил се правят курбани с агнешко. Не се притеснявайте, ако нямате тази възможност. Може да замените с пилешко, като е важно да е от сърце и с молитва подадено, а не количеството. Християните се придържат към правилото, че всеки дава от това, което има, като житото, виното и хлябът задължително присъстват.

Не се поздравява по пътя за гробищата или там с обичайните поздрави като  „Здрасти“ или „Добър ден“. Поздравът към живите, които срещате, е „Бог да прости“. Жените не бива да перат и да подхващат домакинска работа, за да не разгневят душите на починалите. Единственото, което е позволено да се работи на Архангелова Задушница, е свързано с приготвяне на храната за раздаване и за общата трапеза, която е част от традициите за Мъжка  Задушница. Не се гонят мушички, дошли на общата трапеза за Задушница, тъй като се вярва, че това са душите на починалите близки, които са дошли да ни навестят.

Пускат повече автобуси до гробищата в Пловдив за Задушница

Повече градски автобуси ще се движат до траурните паркове в Пловдив на 4 ноември (събота), когато според тазгодишния църковен календар е Архангелова задушница. Това съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *