Анализ: Загубите на "Газпром" показват реалността - икономиката върви към крах заради прищевките на Путин

Анализ: Загубите на "Газпром" показват реалността - икономиката върви към крах заради прищевките на Путин

Още едно доказателство за „катастрофалния идиотизъм“ на войната на Владимир Путин в Украйна се съдържа във вътрешно проучване, поръчано от руския енергиен гигант „Газпром“. Това пише в свой коментар журналистът Дейвид фон Дреле от американския вестник The Washington Post.

Анализът стига до заключението, че загубата на европейски клиенти на руски природен газ в отговор на агресията на Москва не може да бъде компенсирана с износ към други страни поне за едно десетилетие, пише Actualno.com.

Путин унищожи единствения светъл лъч

Единственият икономически светъл лъч в страната, която сенатор Джон Маккейн правилно описа като „бензиностанция, маскирана като държава“, беше унищожен от ненормалния лидер на Русия, пише Дейвид фон Дреле от американския вестник. През следващите десетилетия войната ще бъде разглеждана като една от най-тежките самонанесени рани в историята, като самоцел с епични размери, заради която многострадалният руски народ ще страда още повече.

Русия не е страна, която може да си позволи да унищожава печеливши предприятия – цялата ѝ икономика е по-малка от тази на Тексас. И все пак Путин направи точно това. Доказателство за щетите, нанесени на „Газпром“, дойде миналия месец, когато контролираната от държавата компания отчете първата си годишна загуба през 21-ви век – първата от многото, които предстоят.

„Газпром“ е силно зависим от Европа

Износът на големи количества природен газ може да се осъществи по два начина – чрез тръбопроводи и (когато е охладен до много ниски температури) в резервоари като течност. След като е инвестирал малко в производството на втечнен природен газ (LNG), „Газпром“ е силно зависим от тръбопроводите, а тръбопроводите му са силно зависими от Европа.

Тръбопроводите не се изграждат за една нощ. Всъщност близо 28 месеца след пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна – Китай все още не се е съгласил с концепцията за втори газопровод от Русия, който да компенсира частично загубата на европейския износ. При затворени кранчета към Запада и протакане от страна на Пекин, докладът заключава, според Financial Times, че „Газпром“ няма да възстанови рентабилността си преди 2035 г.

Това е точно обратното на пропагандата. Това е истина, която руснаците признават пред себе си, пише Washington Post. Тяхната златна кокошка е била опечена по прищявка на заблудения им шеф, а следващата стъпка за руската икономика вероятно ще бъде инфлация от венецуелски тип, тъй като разходите за разрушителната война се плащат във валута с оскъдна икономическа продукция, която да я подкрепи.

Не е трудно да си представим, че появата на това трезво заключение в западните медии е вик за помощ отвътре на все по-потискащата руска държава. Лакеите на Путин заглушават критиците, докато заливат руските медии с твърдения, че Китай е спасил санкционираната икономика и победата над Украйна е близо. Сега, от висшите етажи на държавната клептокрация, идва доказателство, че дори олигарсите на Путин не вярват на неговите глупости, анализира WP.

Европа иска сигурност, САЩ може да я дадат

Разходите на Полша за отбрана са се увеличили с около 70% през миналата година. Швеция, след като в продължение на почти 75 години се справяше сама, се присъедини към НАТО през март (след Финландия) и увеличи бюджета си за отбрана с малко над 30 процента. Литва увеличи разходите си за отбрана с близо 30%. От анексирането на Крим от Путин през 2014 г. насам Европа като цяло увеличава разходите си за отбрана всяка година.

Тези държави не искат да възобновят зависимостта си от Русия, когато войната в Украйна най-накрая приключи. Те искат алтернативи на руския газ и САЩ трябва да им ги предоставят, пише изданието.

Не вярвайте на отчаяните приказки на Путин за руската сила и руската победа. Гръбнакът на неговата икономика – „Газпром“ – ни показа истината, завършва материалът.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *