САЩ дават зелена светлина за F-16 за Украйна

САЩ дават зелена светлина за F-16 за Украйна

Вашингтон е одобрил изпращането на изтребители F-16 в Украйна от Дания и Холандия, съобщава британският Telegraph.

Белият дом даде на двете европейски държави официални гаранции, че ще ускори одобрението на исканията за трансфер на F-16, веднага щом украинските пилоти завършат програмите за обучение за самолета, казва неназован американски служител пред Ройтерс. „Съединените щати водят активни дискусии с нашите европейски партньори за това как можем да подкрепим усилията да предоставим на Украйна обучение за пилоти на F-16 възможно най-бързо“, цитира Политико думите на говорител на Държавния департамент.

Холандският външен министър Вопке Хоекстра приветства решението на Вашингтон да „проправи пътя за изпращане на изтребители F-16 в Украйна“. „Сега ще обсъдим допълнително темата с нашите европейски партньори“, добави той.

Дания, която е домакин на украинските пилоти за обучение и заяви, че се надява да види „резултати“ от програмата в началото на 2024 г., също каза, че предоставянето на Украйна на самолетите ще бъде обсъдено.

Украйна активно търси произведените в САЩ изтребители F-16, които да й помогнат да се противопостави на руските въздушни атаки. Но от Киев обявиха по-рано тази седмица, че украинските пилоти няма да бъдат готови да управляват произведени от САЩ изтребители F-16 тази година.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *