300-хилядна израелска армия чака заповед за атака към Газа по въздух, суша и море (ВИДЕО)

300-хилядна израелска армия чака заповед за атака към Газа по въздух, суша и море (ВИДЕО)

Израел ще започне „значителни военни операции“ в Газа, след като види, че цивилните са напуснали територията. Това каза говорителят на израелските отбранителни сили пред CNN.

„Наистина е важно хората в Газа да знаят, че сме били много, много щедри с времето. Дадохме достатъчно предупреждения, повече от 25 часа. Сега е моментът жителите на Газа да напуснат“, добави той. „Вземете вещите си, тръгнете на юг. Запазете живота си и не попадайте в капана, който „Хамас“ ви устройва“, призоваха от Тел Авив.

„Положението е напрегнато. Около 300-хилядната израелска армия чака заповед за настъпление. Такава операция ще има, няма да е първата и последната“, каза международният редактор на bTV Валентин Костов в предаването „Тази неделя“. „Говорител на израелската армия каза пред CNN, че 24-часовият ултиматум за евакуация не е бил достатъчен и за това армията изчаква всички цивилни да отидат в южната част. Близо 1 млн. души трябва да се евакуират“, добави той.

Според него големият коз на „Хамас“ са заложниците. „Това е една от причините Израел да не предприеме масирано нападение, защото по най-общи данни около 130 души са били пленени и се държат в тунелите под Газа“, добави Костов. Той подчерта, че има лоши метеорологични условия, които пречат на разузнавателните дронове на Израел. Официален Тел Авив съобщи, че 126 души са държани като заложници от Хамас.

Световната здравна организация излезе с изявление, осъждащо заповедите на Израел за евакуацията на 22 болници в Северна Газа, които лекуват повече от 2000 хоспитализирани пациенти. В изявление СЗО предупреди, че „принудителните евакуации на пациенти и здравни работници ще влошат допълнително настоящата хуманитарна катастрофа и катастрофа за общественото здраве“. Според палестинското министерство на здравеопазването повече от 300 палестинци, включително деца, са загинали в резултат на израелските бомбардировки през последното денонощие. Повече от половината от 2-та милиона жители на Газа живеят в северната част, която Израел нареди да бъде евакуирана.

Много семейства, някои от които вече са били вътрешно разселени, сега са натъпкани в още по-малка част от територията с площ 362 кв. километра. През последните часове десетки хиляди палестинци продължават да бягат на юг по разбитите пътища на Газа. В социалните мрежи обаче се появиха кадри на пътни блокади в Газа, които пречат на цивилните да отидат на юг. Според ЦАХАЛ, блокадите се правят от „Хамас“. Снощи председателят на политическото бюро на „Хамас“ Исмаил Ханийех призова жителите на Газа да не се евакуират. „Оставаме на наша земя“, обяви той.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху пък отново се закани да унищожи Хамас. Това е станало на първото заседание на военновременния кабинет.


Същевременно централните военновъздушни сили на САЩ обявиха в събота разполагането на изтребители F-15E и щурмови самолети A-10 в региона на Близкия изток. Движението на бойните самолети съответно от 494-та експедиционна изтребителна ескадрила и 354-та експедиционна изтребителна ескадрила „укрепват позицията на САЩ и подобряват въздушните операции в Близкия изток“, се казва в изявление на Военновъздушните сили. Все още не е ясна бройката на военните самолети.

В публикация на Централното командване на САЩ в социалните мрежи се съобщава, че A-10 ще се присъединят към друга ескадрила от самолети, които вече са в региона.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *